Tips en weetjes over het vernieuwen van je dakgoten

May 3, 2022

Ze hangen daar maar te hangen, maar toch vormen ze een cruciaal onderdeel van iedere woning; de dakgoten. Ze zijn niet alleen functioneel maar geven ook dat tikkeltjes extra aan iedere woning. Ze zijn als het ware de kers op de taart. Omdat ze blootgesteld worden aan de meest gure weersomstandigheden is het vernieuwen van je dakgoten om de zoveel tijd een echte must. We geven graag enkele tips, zetten de voordelen op een rij en bekijken dakwerken services in de buurt die je hierbij kunnen helpen.

Voordelen van je dakgoten vernieuwen

Dakgoten vernieuwen

Je zou er voor kunnen kiezen om je huidige dakgoten te herstellen of bijvoorbeeld een laagje verf te geven, maar als het niet om al nieuwere dakgoten gaat dan raden wij toch aan om ze gewoon te laten vernieuwen. Je moet immers ook naar de toekomst durven kijken. Wie zijn dakgoten laat vernieuwen, haalt daar heel wat voordelen uit:

  • Je zit voor de komende 10 à 20 jaar goed. Je kunt met een gerust hart de nieuwe dakgoten hun werk laten doen zonder dat je er om de haverklap je hoofd over hoeft te breken. Bovendien kan je beroep doen op nog duurzamere materialen die misschien 15 jaar geleden niet bestonden.
  • Ook de markt van de dakgoten is de afgelopen decennia onderhevig geweest aan trends en vernieuwingen. Door het vervangen van de huidige dakgoten kan je de woning meteen een nieuwe look meegeven. Het oog wilt immers ook wat.
  • Je  kunt meteen ook de dakoverstek wat breder maken. Neen, een dakoverstek is er niet alleen maar om je huis mooier te maken. Het heeft ook functionele waarde. Dankzij een bredere dakoverstek is je gevel en je woning in het algemeen beter beschermd tegen de weersomstandigheden. Het zorgt er ook voor dat je woning in de zomer koeler blijft en in de winter warmer. 

De verschillende soorten dakgoten

Wie de dakgoten wilt laten vernieuwen, zal een keuze moeten maken uit een aantal verschillende soorten die vandaag op de markt zijn. Hoewel we er zeker van zijn dat een dakwerker zoals Dakwerken Apers de voor- en nadelen voor jou nog op een rij zet, overlopen we ze toch al kort:

1. Mastgoot of hanggoot: 

Dit is misschien wel de bekendste onder de dakgoten. Makkelijk te herkennen aan de ronde vorm die met hangbeugels bevestigd wordt. Voordeel is dat deze makkelijk te monteren zijn en dat je slechts een kleine kans op verstoppingen hebt.

2. Kilgoot: 

De kilgoot is een goot die gebruikt wordt op de plek waar twee aflopende vlakken samenkomen. Deze goot gaat het water naar een onderliggende dakgoot afvoeren. Perfect om lekken te vermijden.

3. Bakgoot: 

De bakgoot treffen we vaak aan bij landelijke woningen en what’s in a name heeft de rechthoekige vorm van een bak. Deze goot is heel onderhoudsvriendelijk, makkelijk op te hangen, maar ook makkelijk te herstellen indien nodig.

4. Verholen dakgoot: 

De verholen dakgoot is iets wat we aantreffen bij dakkapellen. Deze goot gaat het water langs de zijkant van de dakkapel en vaak onder de dakpannen afvoeren. Lekker stijlvol en strak want langs de buitzijde zie je er niets van.

Zelf je dakgoten vernieuwen

De handige Harry’s of Hariettes onder ons overwegen misschien om zelf hun dakgoten te vernieuwen. Op zich is daar niets mis mee, maar het houdt natuurlijk wel enkele risico’s in en we vragen ons af of het sop de kolen wel waard is als je de prijzen voor het vervangen van een dakgoot van professionele dakwerken services bekijkt.

Tegenwoordig kan je al voor enkele tientallen euro’s per vierkante meter je dakgoten laten vernieuwen. Veel is afhankelijk van het materiaal dat je kiest. Zo zal koper een stuk duurder zijn dan bijvoorbeeld PVC, maar veel mensen vinden het dan wel weer mooier. Ook aluminium en zink zijn een optie.

Daarnaast is er natuurlijk ook de veiligheid. Dakgoten bevinden zich meestal op grote hoogte en op moeilijk bereikbare plekken. Als je niet vertrouwd bent met het werken op grote hoogte of met het werken met een ladder dan laat je dit best aan een specialist over. Specialisten hebben bovendien het nodige en professionele materiaal beschikbaar om deze klus tot een goed einde te brengen.

De prijs van een dakgoot vernieuwen

Reken voor het vervangen van je dakgoten tussen de 10 en de 50 euro per lopende meter. Zoals aangegeven is het vooral het materiaal dat de prijs gaat bepalen. De duurste materialen zijn koper en zink. Goedkopere alternatieven zijn PVC, aluminium en vinyl. Naast de prijs zijn er ook de arbeidsuren die mee de prijs bepalen. Hoe moeilijker te bereiken, hoe meer tijd het vervangen zal kosten.

Je dakgoten laten vernieuwen met Dakwerken Apers

Ben je op zoek naar een Dakwerken Service die van wanten weet als het aankomt op het vernieuwen van je dakgoten? Dan is Dakwerken Apers misschien wel the place to be. Voor ze aan de slag gaan met het vervangen van de dakgoten bekijken ze eerst de situatie ter plaatse. Ze geven advies en stellen de mogelijkheden voor. Enkel dan wordt in samenspraak met de klant een beslissing genomen waarin beide partijen zich kunnen vinden. Contacteer Dakwerken Apers vrijblijvend voor een eerste offerte.

Map dakwerken apers

Algemene Dakwerken Apers BVBA

Pierstraat 420
2630 Aartselaar

Tel:    03 844 33 00
Fax:   03 844 71 88

info@dakwerken-apers.be
www.dakwerken-apers.be

4.5 stars

Tevreden klanten belonen ons gemiddeld met

4,7/5

Gratis Offerte

Voorkom hoge kosten en verdere schade aan uw dak

Bedankt! We contacteren u spoedig.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
...of bel ons zelf op

Waarom kiezen voor Apers?

  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Vele realisaties
  • Goede en transparante afspraken
  • Heldere en snelle offerte
  • Geen onverwachte kosten
  • Punctueel, steeds op tijd

Onze klanten zeggen waarom...

Tevreden klanten

Ik had verschillende dakwerkers aangesproken. Bij Dakwerken Apers had ik direct een goed gevoel. Ze hebben alles exact uitgevoerd zoals afgesproken. En dan nog eens aan zeer correcte prijs.

Patrick Gosselin - Boom
Tevreden klanten

Ik had een lek aan mijn dak en Apers heeft er alles aan gedaan om dit supersnel te komen repareren. Omdat ze zo'n goed werk hadden geleverd heb ik ze later nog laten terugkomen om mijn gevelleien te komen vernieuwen.

Erik Van Vlossem - Merksem
Tevreden klanten

Bij de verbouwingen van ons huis was ik op zoek naar een dakwerker. Mijn collega raadde me Dakwerken Apers aan. Ze zei “Dit is het bedrijf waar je bij moet zijn!”. Ze zijn betrouwbaar, professioneel en starten altijd met volle motivatie aan hun werk.

Rita Somers - Hemiksem
Tevreden klanten

Bij de plaatsing van ons nieuw dak  was Dakwerken Apers van de partij. Dakwerken Apers is een team van vakmannen die garant staan voor kwaliteit, flexibiliteit en vriendelijkheid,

Jan Van De Velde  - Niel
Tevreden klanten

Als gespecialiseerd renovatie bedrijf hebben wij al met verschillende dakwerkers samengewerkt. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat Dakwerken Apers de meest getalenteerde dakwerker is van de regio. Hij werkt stipt, snel en nauwkeurig.

Rudy van der vliet  - Rumst