Plat dak isoleren: ga je voor een warm of omgekeerd dak?

December 11, 2019

Wil jij jouw plat dak isoleren, maar weet je nog niet goed voor welke isolatievorm je het best kiest? In deze blog gaan we dieper in op de voor- en nadelen van de twee meest gebruikte platdaksystemen, namelijk het warme en het omgekeerde plat dak.


Warm plat dak: isolatie onder de dakafdichting

Een warm plat dak is het populairste daksysteem in Vlaanderen voor platte daken. Het systeem bestaat uit de dakvloer met een eventuele afschotlaag waarop een dampscherm van folie of een membraam rust. Daarbovenop ligt de vormvaste isolatielaag. De dakafdichting dekt het geheel tenslotte af.

Warm dak isolatie


Omgekeerd dak: isolatie boven de dakafdichting

Het grootste verschil met een warm plat dak is de plaats van de isolatie ten opzichte van de dakafdichting. Bij een omgekeerd plat dak komt de isolatielaag boven de dakafdichting te liggen. Je hebt dus eerst de plat dakvloer met een eventuele afschotlaag en het dakafdichtingsmateriaal.

Op de dakafdichting worden vervolgens de isolatieplaten geplaatst. Deze isolatielaag blijft probleemloos liggen met dank aan een zware ballastlaag van tegels of grind.


Voor welk daksysteem kies je nu het best?

Of je nu gaat voor een warm of omgekeerd plat dak: bij beide daksystemen is jouw woning jarenlang beschermd. Toch zijn er enkele grote verschillen. Hieronder sommen we per daksysteem de voor- en nadelen op.


Voor- en nadelen op warm plat dak isoleren

Een warm plat dak biedt de beste energetische prestaties, want je hebt het minste kans op koudebruggen. Ook is een warm dak vaak voordeliger dan een omgekeerd plat dak, omdat de plaatsing eenvoudiger verloopt en de onderstructuur lichter is. Bovendien is er minder kans op plasvorming en algengroei.

Helaas is het risico op mechanische beschadigingen hoger dan bij een omgekeerd plat dak, omdat er geen laag van grind of tegels is die bescherming biedt. De afdichtingslaag is daardoor meer blootgesteld aan de weersinvloeden.

Het is ook nodig om een dampscherm te plaatsen tussen de dakvloer en de isolatielaag. Zo niet, is het risico op condensatie hoger.


Voor- en nadelen op omgekeerd plat dak isoleren

Ben je van plan om jouw plat dak te gebruiken als dakterras, balkon of groen dak? Dan kies je het best voor een omgekeerd plat dak. Verder hoor je – in tegenstelling tot bij een warm plat dak – geen bijkomend dampscherm te plaatsen. Ook is de kans op condensatie kleiner.

Doorgaans is een omgekeerd plat dak wel duurder dan een warm plat dak. Het daksysteem heeft eveneens een zwaardere onderstructuur nodig. Door de iets minder goede afsluiting van de plat dak isolatielaag, heb je bovendien iets meer warmteverliezen dan bij een warm dak.


Plat dak isoleren

Vraag nu jouw gratis en vrijblijvende offerte aan!

Wil je een plat dak plaatsen of jouw plat dak isoleren? Dan kan je rekenen op de vakmannen van Dakwerken Apers uit Aartselaar. We zijn ervaren in alle mogelijke dakwerken voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten in de hele provincie Antwerpen. Vraag nu jouw gratis en vrijblijvende offerte aan!


Map dakwerken apers

Algemene Dakwerken Apers BVBA

Pierstraat 420
2630 Aartselaar

Tel:    03 844 33 00
Fax:   03 844 71 88

info@dakwerken-apers.be
www.dakwerken-apers.be

4.5 stars

Tevreden klanten belonen ons gemiddeld met

4,7/5

Gratis Offerte

Voorkom hoge kosten en verdere schade aan uw dak

Bedankt! We contacteren u spoedig.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
...of bel ons zelf op

Waarom kiezen voor Apers?

  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Vele realisaties
  • Goede en transparante afspraken
  • Heldere en snelle offerte
  • Geen onverwachte kosten
  • Punctueel, steeds op tijd

Onze klanten zeggen waarom...

Tevreden klanten

Ik had verschillende dakwerkers aangesproken. Bij Dakwerken Apers had ik direct een goed gevoel. Ze hebben alles exact uitgevoerd zoals afgesproken. En dan nog eens aan zeer correcte prijs.

Patrick Gosselin - Boom
Tevreden klanten

Ik had een lek aan mijn dak en Apers heeft er alles aan gedaan om dit supersnel te komen repareren. Omdat ze zo'n goed werk hadden geleverd heb ik ze later nog laten terugkomen om mijn gevelleien te komen vernieuwen.

Erik Van Vlossem - Merksem
Tevreden klanten

Bij de verbouwingen van ons huis was ik op zoek naar een dakwerker. Mijn collega raadde me Dakwerken Apers aan. Ze zei “Dit is het bedrijf waar je bij moet zijn!”. Ze zijn betrouwbaar, professioneel en starten altijd met volle motivatie aan hun werk.

Rita Somers - Hemiksem
Tevreden klanten

Bij de plaatsing van ons nieuw dak  was Dakwerken Apers van de partij. Dakwerken Apers is een team van vakmannen die garant staan voor kwaliteit, flexibiliteit en vriendelijkheid,

Jan Van De Velde  - Niel
Tevreden klanten

Als gespecialiseerd renovatie bedrijf hebben wij al met verschillende dakwerkers samengewerkt. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat Dakwerken Apers de meest getalenteerde dakwerker is van de regio. Hij werkt stipt, snel en nauwkeurig.

Rudy van der vliet  - Rumst