Kies ik best voor een plat dak of een schuin dak?

December 26, 2022

Stukje bouwgrond gekocht en samen met de architect rond de tafel om je woning te ontwerpen? Leuk natuurlijk! Alles wat nieuw is, is leuk. Maar je zult al snel merken dat er best veel moet gekozen worden. En kiezen…tja, dat is toch altijd ook een beetje verliezen. Een van de keuzes die je bij het ontwerpen van je woning zult moeten maken, is de keuze tussen een plat dak of een schuin dak. In sommige gevallen is de keuze eenvoudig maar in andere gevallen is het toch goed nadenken zodat je nadien geen spijt hebt. Wij zetten graag de voordelen en nadelen van beide daken op een rij zodat je de juiste keuze kunt maken en eventueel een dakwerken offerte kunt aanvragen.

De voordelen van een schuin dak

Plat dak of schuin dak

Laten we in de discussie tussen een plat dak of een schuin dak eerst eens naar de voordelen van een schuin dak of puntdak kijken.

1. Duurzaamheid en sterkte:

Als je voor een schuin dak kiest, dan kies je voor duurzaamheid. Inderdaad, je dakpannen op het puntdak kunnen heel wat meer verdragen en doorstaan dan de roofing of epdm op je plat dak. Terwijl de dakbedekking van een plat dak na enkele tientallen jaren moet vervangen worden, zijn schuine daken die honderd jaar meegaan, geen uitzondering. Door de driehoekige vorm zijn ze ook stabieler en sterker dan een plat dak. Het is vaak een van de redenen waarom mensen voor dit dak kiezen als ze twijfelen over een plat dak of een schuin dak.

2. De afvloeiing van je water:

Als je erover nadenkt is het niet meer dan logisch dat het water via een schuin dak beter afvloeit. Het water kan zoals een waterval naar beneden lopen en dan is het maar een kwestie van het goed op te vangen en laten weglopen. Omdat het water beter weg kan, is er ook minder kans op lekken of schade door vocht.

3. Onderhoud:

Aan een schuin dak heb je minder onderhoud dan aan een plat dak. Hoogstens verschuift er eens een dakpan of moet je de dakgoot van je dak eens reinigen, maar meer zal het normaal gezien niet zijn. Dat betekent dat de aankoopprijs van een schuin dak hoger is, maar je bespaart wel op de onderhoudskosten door de jaren heen.

4. Meer mogelijkheden:

Je kunt met een schuin dak ook meer spelen op decoratief vlak dan met een plat dak. Je kiest bijvoorbeeld de hellingsgraad, de kleur van de dakpannen, met of zonder dakkapellen, het materiaal van de dakpannen en ga zo maar door.

5. Isolatie:

Schuine daken zijn makkelijker en beter te isoleren dan platte daken. Ze hebben nu eenmaal een hogere thermische isolatie. Dat betekent opnieuw dat je maand na maand geld bespaart in vergelijking met platte daken.

De voordelen van een plat dak

1. De prijs:

Een belangrijk aspect is natuurlijk de prijs. Bij de keuze tussen een plat dak of een schuin dak kan de prijs soms doorslaggevend zijn. In dat geval is de keuze voor een plat dak de juiste keuze want dit type van dak is een stuk goedkoper dan een schuin dak. En plat dak ligt er nu eenmaal sneller en er zijn minder materialen voor nodig. Dan is het kostenplaatje snel gemaakt.

2. Dakterras of daktuin:

En plat dak biedt je de mogelijkheid om er een dakterras of een groentuin, ook bekend als een daktuin, van te maken. Als je dit overweegt maar niet meteen wilt doen, is het wel belangrijk om dit aan je dakwerken service te melden want de dakstructuur moet immers in staat zijn om bijvoorbeeld een dakterras te dragen. Het is zonder meer een van de belangrijkste voordelen van een plat dak.

3. Mooie extra ruimte:

Al wie ooit een kamer onder het dak heeft gehad, weet dat er bij een schuin dak heel wat ruimte verloren gaat. Dat heb je bij een plat dak natuurlijk niet. Je krijgt mooie open ruimtes waarin je makkelijk kunt staan en je kasten kunt plaatsen.

4. Extra verdieping:

Mensen kiezen vaak voor een plat dak omdat ze in de toekomst misschien willen bijbouwen. Dan is een plat dak natuurlijk ideaal om een verdieping op te zetten. Net zoals bij een dakterras is het belangrijk om hier vooraf aan te denken zodat de onderste verdieping stevig en stabiel genoeg is om een extra verdieping te dragen.

Plat dak of schuin dak via Dakwerken Apers

Ben je er nog niet uit of je nu een plat dak of een schuin dak wilt? Of ben je op zoek naar een betrouwbare dakwerken service om je dakwerken uit te voeren? Aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen met de mensen van Dakwerken Apers. Zij helpen je maar al te graag verder met al je vragen.

Map dakwerken apers

Algemene Dakwerken Apers BVBA

Pierstraat 420
2630 Aartselaar

Tel:    03 844 33 00
Fax:   03 844 71 88

info@dakwerken-apers.be
www.dakwerken-apers.be

4.5 stars

Tevreden klanten belonen ons gemiddeld met

4,7/5

Gratis Offerte

Voorkom hoge kosten en verdere schade aan uw dak

Bedankt! We contacteren u spoedig.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
...of bel ons zelf op

Waarom kiezen voor Apers?

  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Vele realisaties
  • Goede en transparante afspraken
  • Heldere en snelle offerte
  • Geen onverwachte kosten
  • Punctueel, steeds op tijd

Onze klanten zeggen waarom...

Tevreden klanten

Ik had verschillende dakwerkers aangesproken. Bij Dakwerken Apers had ik direct een goed gevoel. Ze hebben alles exact uitgevoerd zoals afgesproken. En dan nog eens aan zeer correcte prijs.

Patrick Gosselin - Boom
Tevreden klanten

Ik had een lek aan mijn dak en Apers heeft er alles aan gedaan om dit supersnel te komen repareren. Omdat ze zo'n goed werk hadden geleverd heb ik ze later nog laten terugkomen om mijn gevelleien te komen vernieuwen.

Erik Van Vlossem - Merksem
Tevreden klanten

Bij de verbouwingen van ons huis was ik op zoek naar een dakwerker. Mijn collega raadde me Dakwerken Apers aan. Ze zei “Dit is het bedrijf waar je bij moet zijn!”. Ze zijn betrouwbaar, professioneel en starten altijd met volle motivatie aan hun werk.

Rita Somers - Hemiksem
Tevreden klanten

Bij de plaatsing van ons nieuw dak  was Dakwerken Apers van de partij. Dakwerken Apers is een team van vakmannen die garant staan voor kwaliteit, flexibiliteit en vriendelijkheid,

Jan Van De Velde  - Niel
Tevreden klanten

Als gespecialiseerd renovatie bedrijf hebben wij al met verschillende dakwerkers samengewerkt. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat Dakwerken Apers de meest getalenteerde dakwerker is van de regio. Hij werkt stipt, snel en nauwkeurig.

Rudy van der vliet  - Rumst