Hoeveel kost een dakpan?

May 30, 2023

Dakpannen zijn een populaire keuze voor dakbedekking, omdat ze duurzaam, waterdicht, isolerend en stijlvol zijn. Een dakpan is gewoon een essentieel onderdeel van elk huis. Het beschermt het dak tegen weer en wind, en geeft het een mooie uitstraling. Maar de prijs van een dakpan… heb je daar al ooit eens bij stilgestaan? Ja, wat kost het vervangen van dakpannen nu eigenlijk? Soms moet je er weleens bij stilstaan als je bijvoorbeeld schade door een storm hebt of als je dak gewoon aan renovatie of vervanging toe is.

Hoeveel kost een dakpan

De prijs van een dakpan per soort

De prijs van dakpannen hangt af van verschillende factoren, zoals het materiaal, het type, de afwerking, de kwaliteit en de oppervlakte van je dak. Gemiddeld kan je rekenen op een prijs tussen de 30 en 70 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing. Maar dit kan variëren naargelang de soort dakpan die je kiest en er zijn ook soorten dakpannen waarvan de prijs heel wat hoger oploopt. Je krijgt dan ook wel wat meer. Ze hebben elk met hun eigen kenmerken en voordelen. De meest voorkomende soorten zijn:

  1. Keramische dakpannen: dit zijn dakpannen die gemaakt worden van klei, die in een vorm wordt geperst en gebakken in een oven. Keramische dakpannen zijn sterk, kleurvast en hebben een lange levensduur. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen, zoals vlakke of golvende dakpannen. Je kan ook kiezen voor geglazuurde keramische dakpannen, die een extra beschermingslaag hebben tegen mossen en algen. Keramische dakpannen kosten gemiddeld tussen de 35 en 75 euro per vierkante meter.
  2. Betonnen dakpannen: dit zijn dakpannen die gemaakt worden van beton, dat in een mal wordt gegoten en uitgehard. Betonnen dakpannen zijn goedkoper dan keramische dakpannen, maar ook zwaarder en minder kleurvast. Ze hebben wel een goede isolatiewaarde en zijn bestand tegen vorst en hagel. Betonnen dakpannen kosten gemiddeld tussen de 50 en 60 euro per vierkante meter.
  3. Leien dakpannen: Een leien dak is een prachtige keuze voor je woning. Leien zijn duurzaam, waterdicht, isolerend en onderhoudsvriendelijk. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen, zodat je je dak een unieke uitstraling kan geven. De prijs van leien hangt af van het soort leien dat je kiest. Kunstleien zijn goedkoper dan natuurleien, maar hebben een minder levendige look. Natuurleien zijn duurder, maar hebben een authentieke charme en een langere levensduur. Gemiddeld betaal je tussen 30 en 130 euro per vierkante meter voor een leien dakbedekking.
  4. Zonnedakpannen: dit zijn dakpannen die voorzien zijn van zonnecellen, waarmee je elektriciteit kan opwekken uit zonlicht. Zonnedakpannen zijn een duurzame en esthetische manier om je energierekening te verlagen en het milieu te sparen. Ze zien eruit als gewone dakpannen, maar hebben een hogere prijs. Zonnedakpannen kosten gemiddeld zo'n 400 euro per vierkante meter.

Dak vervangen of dak renoveren

In plaats van je te richten op de prijs van een dakpan kan je misschien bekijken of je het dak best kunt laten vervangen of laten repareren. Als je dak verouderd of beschadigd is, dan kan je namelijk overwegen om het te renoveren of te vervangen. Maar hoe maak je de juiste keuze? Dat hangt af van verschillende factoren, zoals het type dak, de staat van de dakconstructie, het budget en je persoonlijke voorkeur.

Een dak renoveren betekent dat je de bestaande dakbedekking (zoals dakpannen, leien, roofing of EPDM) vernieuwt of een overzetdak plaatst. Dit is een goedkope en snelle manier om je dak een nieuw uitzicht te geven en eventuele lekkages of schimmels te voorkomen. Een dak renoveren is mogelijk als de dakconstructie nog in goede staat is en geen grote beschadigingen vertoont.

Een dak vervangen op zijn beurt betekent dat je de hele dakconstructie (zoals de balken, het onderdak en de isolatie) afbreekt en opnieuw opbouwt. Dit is een ingrijpende en dure klus, maar soms noodzakelijk als de dakconstructie aangetast is door houtrot, insecten of stormschade. Een dak vervangen geeft je ook de kans om je dak te isoleren, te verhogen of te voorzien van nieuwe ramen of een dakkapel.

De prijs voor een dak renoveren of vervangen hangt af van de oppervlakte, de materiaalkeuze, de afwerking en de arbeidskosten. Gemiddeld moet je rekenen op een budget tussen de € 15.000 en € 20.000 voor een nieuw dak. Voor een renovatie kan je uitgaan van een prijs tussen de € 50 en € 120 per vierkante meter. Voor een vervanging kan dat oplopen tot € 200 per vierkante meter.

Meer info over de prijs van een dakpan

Zoals je ziet, zijn er veel mogelijkheden om je dak te bedekken met dakpannen. Het is belangrijk om goed te vergelijken en advies te vragen aan een professionele dakwerker, zodat je de beste keuze maakt voor jouw situatie en budget. Een van de experten op gebied van dak- en gevelwerken is al jarenlang Dakwerken Apers. Neem vrijblijvend contact met hen op en ontvang advies en een offerte op maat.

Lees verder ook:

Map dakwerken apers

Algemene Dakwerken Apers BVBA

Pierstraat 420
2630 Aartselaar

Tel:    03 844 33 00
Fax:   03 844 71 88

info@dakwerken-apers.be
www.dakwerken-apers.be

4.5 stars

Tevreden klanten belonen ons gemiddeld met

4,7/5

Gratis Offerte

Voorkom hoge kosten en verdere schade aan uw dak

Bedankt! We contacteren u spoedig.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
...of bel ons zelf op

Waarom kiezen voor Apers?

  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Vele realisaties
  • Goede en transparante afspraken
  • Heldere en snelle offerte
  • Geen onverwachte kosten
  • Punctueel, steeds op tijd

Onze klanten zeggen waarom...

Tevreden klanten

Ik had verschillende dakwerkers aangesproken. Bij Dakwerken Apers had ik direct een goed gevoel. Ze hebben alles exact uitgevoerd zoals afgesproken. En dan nog eens aan zeer correcte prijs.

Patrick Gosselin - Boom
Tevreden klanten

Ik had een lek aan mijn dak en Apers heeft er alles aan gedaan om dit supersnel te komen repareren. Omdat ze zo'n goed werk hadden geleverd heb ik ze later nog laten terugkomen om mijn gevelleien te komen vernieuwen.

Erik Van Vlossem - Merksem
Tevreden klanten

Bij de verbouwingen van ons huis was ik op zoek naar een dakwerker. Mijn collega raadde me Dakwerken Apers aan. Ze zei “Dit is het bedrijf waar je bij moet zijn!”. Ze zijn betrouwbaar, professioneel en starten altijd met volle motivatie aan hun werk.

Rita Somers - Hemiksem
Tevreden klanten

Bij de plaatsing van ons nieuw dak  was Dakwerken Apers van de partij. Dakwerken Apers is een team van vakmannen die garant staan voor kwaliteit, flexibiliteit en vriendelijkheid,

Jan Van De Velde  - Niel
Tevreden klanten

Als gespecialiseerd renovatie bedrijf hebben wij al met verschillende dakwerkers samengewerkt. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat Dakwerken Apers de meest getalenteerde dakwerker is van de regio. Hij werkt stipt, snel en nauwkeurig.

Rudy van der vliet  - Rumst