Loont het nog de moeite om betonnen dakpannen te kopen

August 30, 2023

Je mag gerust stellen dat dakpannen je woning kraken of maken. Het feit dat er zoveel soorten zijn en keuzes moeten gemaakt worden, maakt het kiezen van de juiste dakpannen echter niet zo eenvoudig. Vele mensen stellen zich hierbij ook de vraag of het nog de moeite loont om betonnen dakpannen te kopen en of je de betonnen dakpannen niet beter zou vervangen door keramische pannen.

Het belang van kwaliteitsvolle en mooie dakpannen voor je woning

Betonnen dakpannen kopen

Dakpannen zijn een essentieel onderdeel van je woning. Ze beschermen je dak tegen weer en wind, en zorgen voor een goede isolatie en ventilatie. Maar dakpannen zijn meer dan alleen functioneel. Ze bepalen ook voor een groot deel de uitstraling van je woning. Met de juiste keuze van kleur, vorm en materiaal kun je je woning een uniek en persoonlijk karakter geven. Dakpannen zijn er in allerlei soorten en maten, van klassiek tot modern, van keramisch tot beton. Je kunt kiezen voor een harmonieus geheel met de omgeving of juist voor een opvallend contrast. Wat je ook kiest, dakpannen zijn een duurzame en esthetische oplossing voor je woning.

De voordelen en nadelen van betonnen dakpannen kopen op een rij

Betonnen dakpannen zijn een populaire keuze voor veel daken, omdat ze een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben, snel te plaatsen zijn, maatvast en vormvast zijn, en in verschillende vormen en kleuren verkrijgbaar zijn. Maar betonnen dakpannen hebben ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden als je ze wilt gebruiken voor je dak. Hier zijn enkele van de belangrijkste nadelen van betonnen dakpannen:

  • Betonnen dakpannen hebben een kortere levensduur dan kleidakpannen. Gemiddeld gaan betonnen dakpannen zo'n 35 tot 50 jaar mee, terwijl kleidakpannen wel 100 jaar of langer kunnen meegaan. Dit betekent dat je betonnen dakpannen eerder zult moeten vervangen dan kleidakpannen, wat extra kosten met zich meebrengt.
  • Betonnen dakpannen verouderen sneller dan kleidakpannen. Betonnen dakpannen worden wel voorzien van een beschermlaag die ze beschermt tegen UV-straling, vocht, koude en vervuiling, maar deze laag kan na verloop van tijd slijten of verkleuren. Dit kan het uiterlijk van je dak aantasten en de waarde van je woning verminderen. De beschermlaag geeft meestal maar 15 jaar garantie op het uitzicht van de dakpannen.
  • Betonnen dakpannen zijn gevoelig voor mosvorming. Betonnen dakpannen hebben een ruwer oppervlak dan kleidakpannen, waardoor ze meer vocht vasthouden en een ideale voedingsbodem vormen voor mos en algen. Dit kan leiden tot groene aanslag op je dak, die niet alleen ontsierend is, maar ook de waterdichtheid en de isolatie van je dak kan verminderen. Je kunt mosvorming voorkomen of bestrijden door je betonnen dakpannen regelmatig te reinigen en eventueel een extra coating aan te brengen.

Betonnen dakpannen hebben dus zeker hun voordelen, maar ook hun nadelen. Het is belangrijk om deze af te wegen tegen je wensen, budget en verwachtingen voordat je een keuze maakt voor je dakbedekking.

Alternatieven voor betonnen dakpannen

Een mogelijk alternatief voor betonnen dakpannen zijn leien. Leien zijn dunne platen die gemaakt worden van natuursteen of vezelcement. Ze hebben een strakke en moderne uitstraling en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals bruin, groen, blauw of antraciet. Leien kunnen ook op diverse manieren geplaatst worden, zoals in een halfsteenverband, een dubbele dekking of een ruitvorm.

Een ander mogelijk alternatief voor betonnen dakpannen zijn keramische dakpannen. Keramische dakpannen bestaan uit gebakken klei en hebben een authentiekere uitstraling dan betonnen dakpannen. Ze zijn ook zeer duurzaam en gaan minstens 50 jaar mee. Keramische dakpannen zijn er in verschillende kleuren en vormen, zoals vlak of gegolfd.

Een laatste mogelijk alternatief voor betonnen dakpannen zijn dakpanplaten. Dakpanplaten zijn voorgevormde dakplaten uit aluminium, kunststof of gegalvaniseerd staal die het uitzicht hebben van traditionele dakpannen. Ze zijn goedkoper dan betonnen of keramische dakpannen en kunnen snel geplaatst worden. Dakpanplaten zijn echter minder bestand tegen weersinvloeden en hebben een kortere levensduur.

Betonnen of keramische dakpannen kopen en plaatsen via Dakwerken Apers

Als het op een dakbedekking voor je woning aankomt, kan je best te rade gaan bij de mensen van Dakwerken Apers. Zij zijn al jaar en dag specialisten als het op dakwerken aankomt. Contacteer hen hier vrijblijvend en ontdek wat ze voor jou kunnen betekenen.

Map dakwerken apers

Algemene Dakwerken Apers BVBA

Pierstraat 420
2630 Aartselaar

Tel:    03 844 33 00
Fax:   03 844 71 88

info@dakwerken-apers.be
www.dakwerken-apers.be

4.5 stars

Tevreden klanten belonen ons gemiddeld met

4,7/5

Gratis Offerte

Voorkom hoge kosten en verdere schade aan uw dak

Bedankt! We contacteren u spoedig.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
...of bel ons zelf op

Waarom kiezen voor Apers?

  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Vele realisaties
  • Goede en transparante afspraken
  • Heldere en snelle offerte
  • Geen onverwachte kosten
  • Punctueel, steeds op tijd

Onze klanten zeggen waarom...

Tevreden klanten

Ik had verschillende dakwerkers aangesproken. Bij Dakwerken Apers had ik direct een goed gevoel. Ze hebben alles exact uitgevoerd zoals afgesproken. En dan nog eens aan zeer correcte prijs.

Patrick Gosselin - Boom
Tevreden klanten

Ik had een lek aan mijn dak en Apers heeft er alles aan gedaan om dit supersnel te komen repareren. Omdat ze zo'n goed werk hadden geleverd heb ik ze later nog laten terugkomen om mijn gevelleien te komen vernieuwen.

Erik Van Vlossem - Merksem
Tevreden klanten

Bij de verbouwingen van ons huis was ik op zoek naar een dakwerker. Mijn collega raadde me Dakwerken Apers aan. Ze zei “Dit is het bedrijf waar je bij moet zijn!”. Ze zijn betrouwbaar, professioneel en starten altijd met volle motivatie aan hun werk.

Rita Somers - Hemiksem
Tevreden klanten

Bij de plaatsing van ons nieuw dak  was Dakwerken Apers van de partij. Dakwerken Apers is een team van vakmannen die garant staan voor kwaliteit, flexibiliteit en vriendelijkheid,

Jan Van De Velde  - Niel
Tevreden klanten

Als gespecialiseerd renovatie bedrijf hebben wij al met verschillende dakwerkers samengewerkt. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat Dakwerken Apers de meest getalenteerde dakwerker is van de regio. Hij werkt stipt, snel en nauwkeurig.

Rudy van der vliet  - Rumst