De keuze tussen dakpannen of leien als dakbedekking

July 31, 2023

Als je een dak wilt vernieuwen of een bestaand dak wilt renoveren, heb je verschillende opties voor de dakbedekking. Een veelgestelde vraag is of je beter kiest voor leien of dakpannen. Beide materialen hebben hun voor- en nadelen, die afhangen van je budget, smaak, stijl en dakstructuur. In dit artikel geven we je een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen leien en dakpannen.

De voordelen van leien als dakbedekking

Leien zijn een populaire keuze voor dakbedekking, en niet zonder reden. Leien hebben namelijk verschillende voordelen die ze geschikt maken voor zowel moderne als traditionele woningen.

Een van de voordelen van leien is dat ze zeer duurzaam zijn. Leien zijn gemaakt van natuursteen, wat betekent dat ze bestand zijn tegen weer en wind, vuur, schimmel en insecten. Leien kunnen wel honderd jaar of langer meegaan, mits ze goed geplaatst en onderhouden worden. Bovendien zijn leien milieuvriendelijk, omdat ze geen schadelijke stoffen uitstoten of afgeven.

Een ander voordeel van leien is dat ze een mooie uitstraling hebben. Leien zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, vormen en maten, waardoor ze passen bij elke stijl en smaak. Leien geven een dak een elegant en natuurlijk karakter, dat zowel in landelijke als stedelijke omgevingen goed tot zijn recht komt. Leien kunnen ook gecombineerd worden met andere materialen, zoals hout of metaal, voor een uniek en creatief effect.

Een derde voordeel van leien is dat ze onderhoudsarm zijn. Leien hebben weinig tot geen onderhoud nodig, omdat ze niet snel vuil worden of beschadigen. Leien hoeven niet geschilderd of behandeld te worden, wat tijd en geld bespaart. Het enige wat af en toe nodig is, is het verwijderen van mos of algen, wat eenvoudig kan met een borstel of een hogedrukreiniger.

Dakpannen of leien

De voordelen van dakpannen als dakbedekking

Dakpannen zijn een van de meest gebruikte materialen voor dakbedekking. Ze hebben verschillende voordelen die ze geschikt maken voor verschillende soorten daken en klimaten. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van dakpannen als dakbedekking:

 • Duurzaamheid: Dakpannen zijn gemaakt van klei, beton of metaal, die allemaal zeer duurzame materialen zijn die bestand zijn tegen weer en wind. Dakpannen kunnen lang meegaan, mits ze goed worden onderhouden. Ze zijn ook bestand tegen brand, insecten, schimmels en rot.
 • Esthetiek: Dakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, vormen, maten en stijlen, waardoor ze een aantrekkelijke uitstraling geven aan elk dak. Ze kunnen worden aangepast aan de architectuur en het ontwerp van het huis, of juist een contrast vormen voor een uniek effect. Dakpannen kunnen ook worden gecombineerd met andere materialen, zoals hout of leisteen, voor een nog mooier resultaat.
 • Energie-efficiëntie: Dakpannen hebben een hoge thermische massa, wat betekent dat ze warmte goed vasthouden in de winter en afgeven in de zomer. Dit helpt om de binnentemperatuur van het huis te reguleren en het energieverbruik te verminderen. Dakpannen reflecteren ook zonlicht, waardoor ze het huis koeler houden in de zomer.
 • Milieuvriendelijkheid: Dakpannen zijn gemaakt van natuurlijke materialen die recycleerbaar en biologisch afbreekbaar zijn. Ze produceren geen schadelijke emissies of afvalstoffen tijdens hun productie of gebruik. Ze verminderen ook de geluidsoverlast, omdat ze geluid absorberen en isoleren.

Dakpannen of leien als dakbedekking

De keuze tussen leien of dakpannen hangt af van verschillende factoren, zoals:

 • De structuur van je woning: Leien zijn lichter dan dakpannen en belasten je dakgebinte minder. Maar sommige woningen kunnen het gewicht van natuurleien niet dragen. Laat daarom altijd je dak inspecteren voordat je een keuze maakt.
 • De stijl van je woning: Leien passen beter bij moderne of landelijke woningen, terwijl dakpannen bij elke stijl passen. Leien zijn ook geschikt als gevelbekleding, waardoor je een uniforme look kunt creëren.
 • De vorm van je dak: Leien zijn flexibeler en veelzijdiger dan dakpannen en kunnen in verschillende patronen gelegd worden. Bij een complexe dakstructuur zijn kleinere dakpannen aan te raden.
 • Het onderhoud van je dak: Leien hebben zo goed als geen onderhoud nodig, omdat ze niet poreus zijn en mossen en algen zich nauwelijks kunnen hechten. Dakpannen moeten regelmatig gereinigd worden om mosvorming te voorkomen of te verwijderen.
 • De plaatsing van zonnepanelen: Leien sluiten mooi aan bij de platte zonnepanelen, waardoor ze makkelijk geïntegreerd kunnen worden in het dak. Dakpannen hebben een minder gladde vorm, maar er bestaan speciale sneldekpannen waarop zonnepanelen gemonteerd kunnen worden.

Meer informatie over dakbedekkingen

Dakpannen of leien… zoals je kunt lezen, hebben ze beide veel voordelen die ze tot een aantrekkelijke optie maken. Als je nog meer wilt weten over de gepaste dakbedekking voor jouw woning, neem dan contact op met een gespecialiseerde dakwerker bij jou in de buurt. Dakwerken Apers geeft je graag vrijblijvend advies op maat. Contacteer ze vrijblijvend hier voor meer informatie.

Lees verder ook:

Map dakwerken apers

Algemene Dakwerken Apers BVBA

Pierstraat 420
2630 Aartselaar

Tel:    03 844 33 00
Fax:   03 844 71 88

info@dakwerken-apers.be
www.dakwerken-apers.be

4.5 stars

Tevreden klanten belonen ons gemiddeld met

4,7/5

Gratis Offerte

Voorkom hoge kosten en verdere schade aan uw dak

Bedankt! We contacteren u spoedig.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
...of bel ons zelf op

Waarom kiezen voor Apers?

 • Meer dan 30 jaar ervaring
 • Vele realisaties
 • Goede en transparante afspraken
 • Heldere en snelle offerte
 • Geen onverwachte kosten
 • Punctueel, steeds op tijd

Onze klanten zeggen waarom...

Tevreden klanten

Ik had verschillende dakwerkers aangesproken. Bij Dakwerken Apers had ik direct een goed gevoel. Ze hebben alles exact uitgevoerd zoals afgesproken. En dan nog eens aan zeer correcte prijs.

Patrick Gosselin - Boom
Tevreden klanten

Ik had een lek aan mijn dak en Apers heeft er alles aan gedaan om dit supersnel te komen repareren. Omdat ze zo'n goed werk hadden geleverd heb ik ze later nog laten terugkomen om mijn gevelleien te komen vernieuwen.

Erik Van Vlossem - Merksem
Tevreden klanten

Bij de verbouwingen van ons huis was ik op zoek naar een dakwerker. Mijn collega raadde me Dakwerken Apers aan. Ze zei “Dit is het bedrijf waar je bij moet zijn!”. Ze zijn betrouwbaar, professioneel en starten altijd met volle motivatie aan hun werk.

Rita Somers - Hemiksem
Tevreden klanten

Bij de plaatsing van ons nieuw dak  was Dakwerken Apers van de partij. Dakwerken Apers is een team van vakmannen die garant staan voor kwaliteit, flexibiliteit en vriendelijkheid,

Jan Van De Velde  - Niel
Tevreden klanten

Als gespecialiseerd renovatie bedrijf hebben wij al met verschillende dakwerkers samengewerkt. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat Dakwerken Apers de meest getalenteerde dakwerker is van de regio. Hij werkt stipt, snel en nauwkeurig.

Rudy van der vliet  - Rumst