Zolderramen voor je zolder kiezen

January 30, 2024

Als je een zolder hebt, wil je daar natuurlijk optimaal gebruik van maken. Een dakraam voor je zolder kan je helpen om meer licht, lucht en ruimte te creëren op je zolder. Maar hoe kies je nu de juiste zolderramen voor jouw situatie en welke soorten zolderramen zijn er allemaal?

Enkele tips bij het kiezen van zolderramen

Zolderramen

Tip 1: Bepaal de functie van je zolder

Voordat je een zolderraam gaat kopen, is het belangrijk om te bedenken wat je met je zolder wilt doen. Wil je er een slaapkamer, een werkkamer, een hobbyruimte of een opslagruimte van maken? Afhankelijk van de functie van je zolder, heb je verschillende behoeften op het gebied van licht, ventilatie, isolatie en geluidswering. Zo heb je voor een slaapkamer meer behoefte aan verduistering en geluidswering dan voor een opslagruimte. En voor een werkkamer heb je meer behoefte aan daglicht en ventilatie dan voor een hobbyruimte.

Tip 2: Kies het type zolderraam dat bij je past

Er zijn verschillende soorten zolderramen waar je uit kunt kiezen, zoals dakramen, dakkapellen, dakkoepels en daklichten. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Dakramen zijn bijvoorbeeld relatief goedkoop en makkelijk te plaatsen, maar ze bieden minder ruimte en uitzicht dan dakkapellen. Dakkapellen zijn duurder en vergunningplichtig, maar ze creëren meer stahoogte en woonoppervlakte op je zolder. Dakkoepels zijn ideaal voor platte daken, omdat ze veel licht doorlaten en een ruimtelijk effect geven. Daklichten zijn geschikt voor schuine daken, omdat ze een strakke uitstraling hebben en weinig onderhoud vergen.

Tip 3: Let op de kwaliteit en het onderhoud je zolderramen

Een zolderraam is een investering die je voor lange tijd doet, dus je wilt dat het van goede kwaliteit is en weinig onderhoud nodig heeft. Let daarom op de materialen, de afwerking, de isolatiewaarde, de garantie en de keurmerken van het zolderraam dat je kiest. Kies bijvoorbeeld voor een zolderraam van hout of kunststof, want die zijn duurzaam en onderhoudsarm. Kies ook voor een zolderraam met dubbel of driedubbel glas, want dat bespaart energie en voorkomt condensvorming. Verder is het verstandig om te kiezen voor een zolderraam met een lange garantieperiode en met keurmerken zoals KOMO, SKG of CE.

Tip 4: Kies een installateur met ervaring en positieve reviews

Als je eenmaal weet wat voor soort zolderraam je wilt, kun je op zoek gaan naar een geschikte aanbieder. Er zijn veel bedrijven die zolderramen verkopen en plaatsen, dus is het soms moeilijk om het bos nog door de bomen te zien. Belangrijk is dat je op zoek gaat, naar een installateur van zolderramen die de nodige kennis en ervaring heeft in deze sector. Kijk en luister ook eens naar wat andere mensen online of in je omgeving te vertellen hebben over dakwerken bedrijven waar zij misschien al mee hebben samengewerkt. Een heldere communicatie en een eerste goede klik tussen jou en de dakwerker zijn cruciaal.  

De verschillende soorten zolderramen

Laten we eens 4 verschillende veel voorkomende zolderramen in wat meer detail bekijken. Elk type heeft namelijk zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van jouw wensen, budget en de vorm van je dak.

  • Tuimelramen zijn de meest voorkomende soort zolderraam. Ze zijn eenvoudig te installeren en te bedienen en ze bieden een goede isolatie en ventilatie. Tuimelramen kunnen in verschillende standen worden geopend, waardoor u de hoeveelheid licht en lucht kunt regelen. Ze zijn ook makkelijk schoon te maken, omdat ze 180 graden kunnen draaien. Het nadeel van tuimelramen is dat ze relatief weinig ruimte toevoegen aan uw zolder, omdat ze in hetzelfde vlak als uw dak liggen.
  • Valramen zijn een alternatief voor tuimelramen als je meer ruimte wilt creëren op je zolder. Valramen scharnieren aan de bovenkant en kunnen naar buiten worden geklapt, waardoor er een groter oppervlak ontstaat. Valramen geven ook meer uitzicht dan tuimelramen, omdat ze minder schuin staan. Het nadeel van valramen is dat ze duurder zijn dan tuimelramen en dat ze meer onderhoud vergen. Valramen moeten regelmatig worden gesmeerd en afgesteld om goed te blijven functioneren.
  • Lichtkoepels zijn een optie als u een plat dak heeft of als u een moderne uitstraling wilt geven aan uw zolder. Lichtkoepels bestaan uit een glazen of kunststof koepel die op het dak wordt gemonteerd, waardoor er veel natuurlijk licht binnenkomt. Lichtkoepels kunnen vast of ventilerend zijn en sommige modellen kunnen zelfs worden geopend met een afstandsbediening. Het voordeel van lichtkoepels is dat ze een ruimtelijk gevoel geven aan uw zolder, en dat ze energiebesparend zijn door het gebruik van zonlicht. Het nadeel van lichtkoepels is dat ze duurder zijn dan andere soorten zolderramen en dat ze gevoelig zijn voor lekkage, condensatie en inbraak.
  • Dakkapellen zijn de meest ingrijpende manier om uw zolder te verbouwen. Een dakkapel is een uitbouw die op het dak wordt geplaatst, waardoor er een extra kamer ontstaat met rechte wanden en ramen. Dakkapellen kunnen in verschillende maten, stijlen en materialen worden gemaakt, afhankelijk van uw smaak en budget. Het voordeel van dakkapellen is dat ze de meeste ruimte, licht en comfort toevoegen aan uw zolder en dat ze de waarde van je woning verhogen. Het nadeel van dakkapellen is dat ze de duurste en complexste optie zijn en dat ze een vergunning vereisen van de gemeente.

De beste installateur van dakramen voor je zolder

Zoals je ziet, zijn er veel mogelijkheden om je zolder te verfraaien met zolderramen. Bij Dakwerken Apers geven ze je graag meer uitleg over de mogelijkheden in jouw specifieke situatie en volgens jouw specifieke wensen. Zo krijg je een oplossing en offerte op maat van een dakwerken service die teert op een jarenlange ervaring in het plaatsen van dakramen voor je zolder. Contacteer hen hier vrijblijvend voor meer informatie.

Map dakwerken apers

Algemene Dakwerken Apers BVBA

Pierstraat 420
2630 Aartselaar

Tel:    03 844 33 00
Fax:   03 844 71 88

info@dakwerken-apers.be
www.dakwerken-apers.be

4.5 stars

Tevreden klanten belonen ons gemiddeld met

4,7/5

Gratis Offerte

Voorkom hoge kosten en verdere schade aan uw dak

Bedankt! We contacteren u spoedig.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
...of bel ons zelf op

Waarom kiezen voor Apers?

  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Vele realisaties
  • Goede en transparante afspraken
  • Heldere en snelle offerte
  • Geen onverwachte kosten
  • Punctueel, steeds op tijd

Onze klanten zeggen waarom...

Tevreden klanten

Ik had verschillende dakwerkers aangesproken. Bij Dakwerken Apers had ik direct een goed gevoel. Ze hebben alles exact uitgevoerd zoals afgesproken. En dan nog eens aan zeer correcte prijs.

Patrick Gosselin - Boom
Tevreden klanten

Ik had een lek aan mijn dak en Apers heeft er alles aan gedaan om dit supersnel te komen repareren. Omdat ze zo'n goed werk hadden geleverd heb ik ze later nog laten terugkomen om mijn gevelleien te komen vernieuwen.

Erik Van Vlossem - Merksem
Tevreden klanten

Bij de verbouwingen van ons huis was ik op zoek naar een dakwerker. Mijn collega raadde me Dakwerken Apers aan. Ze zei “Dit is het bedrijf waar je bij moet zijn!”. Ze zijn betrouwbaar, professioneel en starten altijd met volle motivatie aan hun werk.

Rita Somers - Hemiksem
Tevreden klanten

Bij de plaatsing van ons nieuw dak  was Dakwerken Apers van de partij. Dakwerken Apers is een team van vakmannen die garant staan voor kwaliteit, flexibiliteit en vriendelijkheid,

Jan Van De Velde  - Niel
Tevreden klanten

Als gespecialiseerd renovatie bedrijf hebben wij al met verschillende dakwerkers samengewerkt. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat Dakwerken Apers de meest getalenteerde dakwerker is van de regio. Hij werkt stipt, snel en nauwkeurig.

Rudy van der vliet  - Rumst