Een dakraam voor je zolder kiezen

December 28, 2023

Als je een zolder hebt, wil je daar natuurlijk optimaal gebruik van maken. Een van de manieren om je zolder om te toveren tot een leefbare ruimte is door het plaatsen van dakramen. Dakramen zorgen voor meer natuurlijk licht, frisse lucht en een mooi uitzicht op de omgeving. Maar hoe kies je het juiste dakraam voor je zolder? En wat zijn de voordelen van een dakraam? We vertellen je alles wat je wilt en geven er ook meteen de contactgegevens van een dakwerker bij die dakvensters kan plaatsen.

De voordelen van dakraam op je zolder

Dakramen hebben verschillende voordelen voor je zolder, waaronder:

 • Natuurlijke lichtinval: met dakramen creëer je meer daglicht op je zolder, wat belangrijk is voor je gezondheid en welzijn. Bovendien bespaar je zo ook op energiekosten omdat je minder kunstlicht nodig hebt.
 • Extra leefruimte: door meer licht en lucht op je zolder te brengen, maak je van je zolder een volwaardige leefruimte die je kan gebruiken als slaapkamer, werkkamer, hobbykamer, ...
 • Verluchting: met dakramen kan je je zolder regelmatig verluchten, wat zorgt voor een gezond binnenklimaat en minder vochtproblemen.
 • Uitzicht: met dakramen kan je genieten van een panoramisch uitzicht op de omgeving. Dit draagt bij aan een ruimtelijk gevoel en een aangename sfeer.

Zolder dakraam

De soorten dakramen voor je zolder

Er zijn verschillende soorten dakramen beschikbaar die geschikt zijn voor gebruik op de zolder.

 • Tuimeldakraam: dit is het meest bekende type dakraam. Het scharniert om een centrale as waardoor je het 180° kan draaien. Het is makkelijk schoon te maken en veilig voor kinderen. Het is geschikt voor daken met een helling tussen 15° en 90°.
 • Uitzetdakraam: dit type dakraam opent naar buiten toe en biedt daardoor meer ruimte in de kamer. Het is ideaal als je meer frisse lucht en een vrij uitzicht wilt hebben. Het is geschikt voor daken met een helling tussen 15° en 55°.
 • Balkondakraam: dit is een dakraam dat ook fungeert als balkon. Het kan volledig worden geopend en biedt een prachtig uitzicht op de omgeving. Het is geschikt voor daken met een helling tussen 35° en 53°.
 • Lichtkoepel: dit is een goed alternatief voor dakramen als er niet voldoende ruimte is om een dakraam te installeren of als je een plat dak hebt. Een lichtkoepel laat veel licht binnen en kan ook geopend worden voor ventilatie.

Het verschil tussen een tuimelraam en een valraam

Een tuimelraam en een valraam zijn beide soorten dakramen die kunnen worden geopend, maar ze hebben verschillende kenmerken.

Een tuimelraam heeft de scharnieren in het midden van het raam waardoor het raam naar binnen kan kantelen. De handgreep bevindt zich bovenaan het raam. Hierdoor kan je nog een laag meubel onder het raam plaatsen. Een tuimelraam heeft ook een ventilatieklep waarmee je de ruimte kunt ventileren zonder het raam te openen.

Een valraam daarentegen heeft de scharnieren aan de bovenkant van het raam waardoor het raam naar buiten kan draaien. De handgreep bevindt zich onderaan het raam. Dit zorgt voor een mooi panoramisch uitzicht. Een valraam heeft meestal ook een ventilatieklep, maar soms moet je het raam openen om te ventileren.

Hoe kies je het juiste dakraam voor je zolder?

Nu je de verschillende soorten dakramen kent, is het belangrijk om het juiste dakraam voor je zolder te kiezen. Hier zijn enkele factoren waar je op moet letten bij het kiezen van een dakraam.

 • De afmetingen van het dakraam: de grootte van het dakraam is afhankelijk van de afmetingen van de zolder en de beschikbare ruimte voor het dakraam. Het is belangrijk om de zolder en het dakraam goed op te meten om te bepalen welke maat het beste past. Een goede vuistregel is dat de glasoppervlakte van het raam even groot is als 25 procent van de vloeroppervlakte.
 • Het materiaal van het dakraam: dakramen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen zoals hout, kunststof en aluminium. Houten dakramen zijn esthetisch aantrekkelijk en passen goed bij traditionele huizen, terwijl kunststof dakramen beter bestand zijn tegen vocht en corrosie. Aluminium dakramen zijn dan weer licht en duurzaam, maar kunnen ook meer warmte verliezen.
 • Het type glas van het dakraam: dakramen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten glas zoals enkel, dubbel en driedubbel glas. Dubbel glas is de meest populaire optie omdat het goed isoleert en de energierekening kan helpen verlagen. Driedubbel glas is nog beter voor isolatie, maar ook duurder en zwaarder. Enkel glas is goedkoper, maar ook minder isolerend en veilig.
 • De veiligheid van het dakraam: veiligheid is een belangrijke factor bij het kiezen van een dakraam. Het is belangrijk om dakramen te kiezen die zijn voorzien van veiligheidssloten om inbraak te voorkomen. Ook is het belangrijk om dakramen te kiezen die voldoen aan de geldende bouwvoorschriften, zoals brandwerendheid en ventilatie-eisen.

Een dakraam voor je zolder via Dakwerken Apers

Dakramen zijn een geweldige manier om meer daglicht, frisse lucht en uitzicht op je zolder te krijgen. Dankzij ons artikel krijg je al een idee van de verschillende soorten dakramen en waar je op moet letten bij het kiezen van een dakraam voor je zolder. Op zoek naar een dakwerker die je dakramen kan plaatsen? Dakwerken Apers is een absolute aanrader als het op algemene dakwerken zoals het plaatsen van dakramen aankomt. Contacteer hen vrijblijvend voor meer informatie of een op maat gemaakte offerte.

Map dakwerken apers

Algemene Dakwerken Apers BVBA

Pierstraat 420
2630 Aartselaar

Tel:    03 844 33 00
Fax:   03 844 71 88

info@dakwerken-apers.be
www.dakwerken-apers.be

4.5 stars

Tevreden klanten belonen ons gemiddeld met

4,7/5

Gratis Offerte

Voorkom hoge kosten en verdere schade aan uw dak

Bedankt! We contacteren u spoedig.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
...of bel ons zelf op

Waarom kiezen voor Apers?

 • Meer dan 30 jaar ervaring
 • Vele realisaties
 • Goede en transparante afspraken
 • Heldere en snelle offerte
 • Geen onverwachte kosten
 • Punctueel, steeds op tijd

Onze klanten zeggen waarom...

Tevreden klanten

Ik had verschillende dakwerkers aangesproken. Bij Dakwerken Apers had ik direct een goed gevoel. Ze hebben alles exact uitgevoerd zoals afgesproken. En dan nog eens aan zeer correcte prijs.

Patrick Gosselin - Boom
Tevreden klanten

Ik had een lek aan mijn dak en Apers heeft er alles aan gedaan om dit supersnel te komen repareren. Omdat ze zo'n goed werk hadden geleverd heb ik ze later nog laten terugkomen om mijn gevelleien te komen vernieuwen.

Erik Van Vlossem - Merksem
Tevreden klanten

Bij de verbouwingen van ons huis was ik op zoek naar een dakwerker. Mijn collega raadde me Dakwerken Apers aan. Ze zei “Dit is het bedrijf waar je bij moet zijn!”. Ze zijn betrouwbaar, professioneel en starten altijd met volle motivatie aan hun werk.

Rita Somers - Hemiksem
Tevreden klanten

Bij de plaatsing van ons nieuw dak  was Dakwerken Apers van de partij. Dakwerken Apers is een team van vakmannen die garant staan voor kwaliteit, flexibiliteit en vriendelijkheid,

Jan Van De Velde  - Niel
Tevreden klanten

Als gespecialiseerd renovatie bedrijf hebben wij al met verschillende dakwerkers samengewerkt. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat Dakwerken Apers de meest getalenteerde dakwerker is van de regio. Hij werkt stipt, snel en nauwkeurig.

Rudy van der vliet  - Rumst