Dakvensters plaatsen: alle soorten op een rijtje

July 31, 2020

Wil je dakvensters plaatsen en ben je benieuwd naar alle verschillende soorten dakvensters? In deze blog lees je meer over de eigenschappen van tuimelende dakvensters, uitzetbare dakvensters en dakramen voor platte daken.

1. Tuimelende dakvensters

Wie aan een dakvenster denkt, krijgt wellicht direct het beeld van een tuimelende of wentelende dakvenster in haar of zijn hoofd. Deze soort van dakramen zijn geschikt voor hellende daken met een helling tussen de 15° en 90°.

Kenmerkend aan tuimelende dakvensters is de centrale as waarrond het geheel scharniert met een maximum van 180°. Heb je regelmatig nood aan frisse lucht? Dan hoef je dankzij de ingebouwde ventilatieklep het dakvenster niet eens te openen.

Bijkomende voordelen: de handgreep bevindt zich aan de bovenkant. Daardoor is het veilig voor kinderen én kan je er mogelijk nog een meubel onder kwijt. Ook zijn ze door de wenteling makkelijk te reinigen aan de buitenkant.

Dakvensters plaatsen

2. Uitzetbare dakvensters

Het verschil tussen wentelende dakvensters en uitzetbare dakvensters? De scharnieren. Die zijn bij een uitzetbaar dakvenster bevestigd aan de bovenzijde, waardoor het venster maar zo’n 45° naar buiten kan gedraaid worden. Daarom zijn ze geschikt voor daken met een helling tussen de 15° en 55°.

Al biedt die beperkte wenteling ook voordelen. De dakvensters zijn doorgaans groter en panoramisch, waardoor je een groter ruimtegevoel hebt. Ook kan je in noodsituaties via het dakvenster naar buiten.

3. Lichtstraten en dakkoepels

Lichtstraten en dakkoepels zijn perfect om leefruimten onder een plat dak van daglicht te voorzien. Ook zijn ze vaak uitgerust met elektrische componenten om het dakvenster te openen, want je kan ze immers moeilijk zelf bereiken.

Waar op letten bij het plaatsen van een dakraam?

Bij het laten plaatsen van dakvensters, of het nu om een plat dak of om een hellend dak gaat, zijn er een aantal zaken waar je best op voorhand rekening mee houdt zodat je meteen de juiste keuze kunt maken. We zetten de belangrijkste zaken graag even op een rij:

  • Ventilatie of niet? Ventilatie is in de woningen van tegenwoordig belangrijker dan ooit en zelfs verplicht. Je kunt kiezen voor dakvensters die je gewoon open kunt zetten om te ventileren maar er zijn ook dakvensters met ingebouwde ventilatiestroken en zelfs zelfregulerende ventilatiesystemen. Het interessante van deze zelfregulerende systemen is dat het systeem aan de hand van verschillen in druk zelf gaat voelen hoeveel lucht er moet binnenkomen zodat er een constante stroom van ventilatie plaatsvindt.
  • Zonnewering en vliegenraam: Het loont daarnaast ook de moeite om op voorhand na te denken over eventuele zonnewering of een vliegenraam, ook bekend als hor of horrengaas. Het lijkt een vanzelfsprekende keuze maar toch wordt het vaak over het hoofd gezien.
  • Inbraakwerend of niet? Tegenwoordig behoren de meeste dakvensters tot weerstandsklasse 2. Dit betekent dat hun sterkte en inbraakveiligheid overeenkomt met deze van klassieke ramen en sloten. Of een raam inbraakveiliger moet zijn, hangt ook af van de locatie van het raam of van het al dan niet aanwezig zijn van een alarmsysteem af. Zit het dakvenster op een moeilijk te bereiken locatie dan is de kans gewoon klein dat een inbreker de moeite zal nemen om langs deze plek het huis binnen te dringen.

Gratis en vrijblijvende offerte

Wil je een dakvenster laten plaatsen? Dan kan je rekenen op de vakmannen van Dakwerken Apers uit Aartselaar. We zijn ervaren in alle mogelijke dakwerken voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten in de hele provincie Antwerpen. Vraag nu jouw gratis en vrijblijvende offerte aan!

Map dakwerken apers

Algemene Dakwerken Apers BVBA

Pierstraat 420
2630 Aartselaar

Tel:    03 844 33 00
Fax:   03 844 71 88

info@dakwerken-apers.be
www.dakwerken-apers.be

4.5 stars

Tevreden klanten belonen ons gemiddeld met

4,7/5

Gratis Offerte

Voorkom hoge kosten en verdere schade aan uw dak

Bedankt! We contacteren u spoedig.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
...of bel ons zelf op

Waarom kiezen voor Apers?

  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Vele realisaties
  • Goede en transparante afspraken
  • Heldere en snelle offerte
  • Geen onverwachte kosten
  • Punctueel, steeds op tijd

Onze klanten zeggen waarom...

Tevreden klanten

Ik had verschillende dakwerkers aangesproken. Bij Dakwerken Apers had ik direct een goed gevoel. Ze hebben alles exact uitgevoerd zoals afgesproken. En dan nog eens aan zeer correcte prijs.

Patrick Gosselin - Boom
Tevreden klanten

Ik had een lek aan mijn dak en Apers heeft er alles aan gedaan om dit supersnel te komen repareren. Omdat ze zo'n goed werk hadden geleverd heb ik ze later nog laten terugkomen om mijn gevelleien te komen vernieuwen.

Erik Van Vlossem - Merksem
Tevreden klanten

Bij de verbouwingen van ons huis was ik op zoek naar een dakwerker. Mijn collega raadde me Dakwerken Apers aan. Ze zei “Dit is het bedrijf waar je bij moet zijn!”. Ze zijn betrouwbaar, professioneel en starten altijd met volle motivatie aan hun werk.

Rita Somers - Hemiksem
Tevreden klanten

Bij de plaatsing van ons nieuw dak  was Dakwerken Apers van de partij. Dakwerken Apers is een team van vakmannen die garant staan voor kwaliteit, flexibiliteit en vriendelijkheid,

Jan Van De Velde  - Niel
Tevreden klanten

Als gespecialiseerd renovatie bedrijf hebben wij al met verschillende dakwerkers samengewerkt. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat Dakwerken Apers de meest getalenteerde dakwerker is van de regio. Hij werkt stipt, snel en nauwkeurig.

Rudy van der vliet  - Rumst