Welke soorten isolatieplaten zijn er?

July 25, 2022

Wie herinnert zich nog de tijd dat je met glaswol rollen aan de slag moest om je woning te isoleren. Een helse klus met een materiaal dat niet echt bereid was om met je samen te werken. Om nog maar te zwijgen van het irriterende kantje van het materiaal. Gelukkig is er de afgelopen decennia op gebied van isolatie heel wat geëvolueerd en kunnen we tegenwoordig op isolatieplaten beroep doen om onze woning te isoleren. We bekijken samen de soorten isolatieplaten en hun voor- en nadelen zodat je de juiste keuze voor jouw project en woning kunt maken.

De algemene voordelen van isolatieplaten

Soorten isolatieplaten

De introductie van isolatieplaten heeft het isoleren van onze buitenmuur, ons dak, onze vloeren… kortom onze hele woning, heel wat eenvoudiger gemaakt. Isolatieplaten hebben tal van algemene voordelen zonder dan naar de verschillende soorten isolatieplaten in detail te gaan kijken. We zetten er graag enkele op een rij:

  • Gebruiks- en installatiegemak: een stevige vierkante of rechthoekige plaat die je eenvoudig op maat kunt snijden of zagen. Meer heb je niet nodig om isolatiepanelen als gebruiksvriendelijk en makkelijk om te installeren te omschrijven. Je zet ze bijna zoals een set Lego in elkaar. Je moet wel weten hoe ze te bevestigen maar rocket science is het niet.
  • Naadloos in elkaar: Met isolatieplaten is er zo goed als geen risico op koudebruggen. Tenzij je ze natuurlijk fout installeert. Doordat alles netjes in elkaar klikt, krijg je een naadloze muur die geen koude doorlaat.
  • Isolatie op maat: Isolatieplaten zijn er in verschillende diktes en formaten zodat er altijd wel een isolatieplaat op maat en naar wens is.

De soorten isolatieplaten op een rij

1. PIR Isolatieplaten:

Gemaakt van polyisocyanuraat zijn dit uiterst efficiënte panelen. Iets duurder dan PUR maar dan ook iets beter. Voor deze surplus aan kwaliteit betaal je dus meer maar krijg je ook meer. Het gaat om dunne platen die eenvoudig te installeren zijn en ook een hoge brandveiligheid bieden. Klein nadeel is dat ze niet echt milieuvriendelijk zijn; lees ‘het recycleren is een moeilijk proces’.

2. PUR Isolatieplaten:

Het goedkope en misschien wel meest bekende zusje van PIR. Deze platen worden zowel voor muur- als voor dak- en vloerisolatie gebruikt. Het is een efficiënt isolatiemateriaal dat zowel in schuim als in platen beschikbaar is. De platen hebben een betere isolatiewaarde. 

3. XPS Isolatieplaten:

XPS isolatieplaten zien we vaak opduiken voor het isoleren van kelders, spouwmuren, vloeren en gevels. Ze staan bekend omwille van hun drukvaste en vochtbestendige eigenschappen. Daarom dat XPS platen vaak voor vloerisolatie en voor het isoleren van vochtige omgevingen zoals een kelder gebruikt worden. Het isolatiemateriaal wordt gemaakt als restproduct van aardolie. XPS is over het algemeen goedkoper dan PUR en PIR.

4. EPS Isolatieplaten:

EPS zegt je misschien niets, maar piepschuim zal waarschijnlijk wel een belletje doen rinkelen. Dit is met voorsprong het goedkoopste isolatiemateriaal. Net zoals PUR is dit een zeer populair materiaal en dat heeft vooral met de prijs en de gebruiksvriendelijkheid te maken. Het wordt zowel voor vloerisolatie als voor gevel- en dakisolatie gebruikt.

5. Flexibele of soepele isolatieplaten:

Zoals de naam al aangeeft, is flexibiliteit de troef van deze platen. Het gaat om platen van glaswol, steenwol of rotswol die gevormd kunnen worden naargelang de ondergrond. Ze zijn makkelijk te installeren, brandwerend en zorgen bovendien voor een perfecte geluidsisolatie. Steenwol f rotswol heeft een hogere isolatiewaarde dan glaswol. De isolatieplaten worden in daken, spouwmuren, vloeren en binnenmuren gebruikt.

Isoleren met Dakwerken Apers

Dakwerken Apers is dé referentie als het op het isoleren van daken en buitenmuren aankomt. De experten van Dakwerken Apers adviseren en informeren je graag over de beste isolatie van je woning. Contacteer ze vrijblijvend om de isolatie van je woning te bespreken.

Map dakwerken apers

Algemene Dakwerken Apers BVBA

Pierstraat 420
2630 Aartselaar

Tel:    03 844 33 00
Fax:   03 844 71 88

info@dakwerken-apers.be
www.dakwerken-apers.be

4.5 stars

Tevreden klanten belonen ons gemiddeld met

4,7/5

Gratis Offerte

Voorkom hoge kosten en verdere schade aan uw dak

Bedankt! We contacteren u spoedig.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
...of bel ons zelf op

Waarom kiezen voor Apers?

  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Vele realisaties
  • Goede en transparante afspraken
  • Heldere en snelle offerte
  • Geen onverwachte kosten
  • Punctueel, steeds op tijd

Onze klanten zeggen waarom...

Tevreden klanten

Ik had verschillende dakwerkers aangesproken. Bij Dakwerken Apers had ik direct een goed gevoel. Ze hebben alles exact uitgevoerd zoals afgesproken. En dan nog eens aan zeer correcte prijs.

Patrick Gosselin - Boom
Tevreden klanten

Ik had een lek aan mijn dak en Apers heeft er alles aan gedaan om dit supersnel te komen repareren. Omdat ze zo'n goed werk hadden geleverd heb ik ze later nog laten terugkomen om mijn gevelleien te komen vernieuwen.

Erik Van Vlossem - Merksem
Tevreden klanten

Bij de verbouwingen van ons huis was ik op zoek naar een dakwerker. Mijn collega raadde me Dakwerken Apers aan. Ze zei “Dit is het bedrijf waar je bij moet zijn!”. Ze zijn betrouwbaar, professioneel en starten altijd met volle motivatie aan hun werk.

Rita Somers - Hemiksem
Tevreden klanten

Bij de plaatsing van ons nieuw dak  was Dakwerken Apers van de partij. Dakwerken Apers is een team van vakmannen die garant staan voor kwaliteit, flexibiliteit en vriendelijkheid,

Jan Van De Velde  - Niel
Tevreden klanten

Als gespecialiseerd renovatie bedrijf hebben wij al met verschillende dakwerkers samengewerkt. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat Dakwerken Apers de meest getalenteerde dakwerker is van de regio. Hij werkt stipt, snel en nauwkeurig.

Rudy van der vliet  - Rumst