Is water op je plat dak een probleem?

December 28, 2023

Water op je plat dak kan een vervelend probleem zijn. Onder de dakproblemen is dit spijtig genoeg een veelvoorkomend probleem met grote gevolgen. Het kan immers leiden tot lekkages, schimmel, houtrot en andere schade aan je dak en je woning. Maar hoe ontstaat water op je plat dak eigenlijk? En wat kan je doen om het te voorkomen of te verhelpen? We geven je een overzicht van de mogelijke oorzaken en oplossingen voor water op je plat dak en vertellen je ook over het belang van je dak te laten inspecteren door een professionele dakwerker.

De oorzaken van water op je plat dak

Water op plat dak

Een van de belangrijkste oorzaken van water op je plat dak is een slechte afwatering. Als het regenwater niet goed kan wegstromen via de afvoer of de dakrand, blijft het op je dak staan. Dit kan komen door een verstopte afvoer, een te kleine afvoer, een te lage dakrand of een te vlak dak. Een plat dak moet namelijk altijd een minimale helling hebben van 1,5% om het water af te voeren. Als je dak te vlak is, kan je het laten ophogen door een dakdekker.

Een andere mogelijke oorzaak van water op je plat dak is een beschadigde dakbedekking. Als er scheuren, blazen, plooien of gaten in je dakbedekking zitten, kan het water erdoorheen sijpelen en onder je dakbedekking blijven staan. Dit kan de levensduur van je dakbedekking aanzienlijk verkorten en lekkages veroorzaken. Het is daarom belangrijk om je dakbedekking regelmatig te inspecteren en te repareren of te vervangen als dat nodig is.

De oplossingen voor water op je plat dak

Wat kan je doen tegen water op je plat dak? Er zijn verschillende maatregelen die je kan nemen om water op je plat dak te voorkomen of te verhelpen. Hier zijn enkele tips:

1. Zorg voor een goede afwatering

Maak de afvoer regelmatig schoon van bladeren, vuil en mos. Controleer of de afvoer groot genoeg is voor de hoeveelheid water die op je dak valt. Verhoog de dakrand als die te laag is om het water tegen te houden.

2. Zorg voor een goede helling

Laat je dak ophogen als het te vlak is om het water af te voeren. Je kan kiezen voor een traditionele helling met isolatieplaten of voor een groendak met een substraatlaag die het water opvangt en vertraagt.

3. Zorg voor een goede dakbedekking

Kies voor een waterdichte en duurzame dakbedekking die bestand is tegen de weersomstandigheden. Laat je dakbedekking regelmatig inspecteren en repareren of vervangen als dat nodig is.

4. Zorg voor een goede ventilatie

Ventileer de ruimte onder je plat dak om condensatie en schimmel te voorkomen. Zorg voor voldoende luchttoevoer en -afvoer via ventilatieroosters of mechanische ventilatie.

Waarom is een inspectie van de dakbedekking belangrijk?

De dakbedekking van een plat dak heeft een grote invloed op de levensduur, de isolatie en de uitstraling van je woning. Een goede dakbedekking beschermt je huis tegen vocht, warmteverlies en geluidsoverlast. Terwijl een slechte dakbedekking daarentegen kan leiden tot allerlei problemen, zoals houtrot, schimmel, vochtplekken, hogere energiekosten en een lagere waarde van je woning

Om deze problemen te voorkomen of op te lossen, is het verstandig om de dakbedekking minstens één keer per jaar te laten inspecteren door een professionele dakwerker. Een dakwerker kan de staat van de dakbedekking beoordelen, eventuele gebreken opsporen en herstellen, en advies geven over preventieve maatregelen. Zo kun je de levensduur van je dakbedekking verlengen en de kwaliteit van je woning verbeteren.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een dakwerker?

Niet elke dakwerker is even betrouwbaar, vakkundig en voordelig. Daarom is het belangrijk om je goed te laten informeren voordat je een dakwerker inschakelt voor de inspectie van je dakbedekking. Dakwerken Apers heeft jaren van ervaring en kennis op het gebied van platte daken en kan de nodige referenties en certificaten voorleggen. Daarnaast geven ze je graag een vrijblijvende en transparante offerte. Contacteer hen hier voor mee informatie.

Map dakwerken apers

Algemene Dakwerken Apers BVBA

Pierstraat 420
2630 Aartselaar

Tel:    03 844 33 00
Fax:   03 844 71 88

info@dakwerken-apers.be
www.dakwerken-apers.be

4.5 stars

Tevreden klanten belonen ons gemiddeld met

4,7/5

Gratis Offerte

Voorkom hoge kosten en verdere schade aan uw dak

Bedankt! We contacteren u spoedig.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
...of bel ons zelf op

Waarom kiezen voor Apers?

  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Vele realisaties
  • Goede en transparante afspraken
  • Heldere en snelle offerte
  • Geen onverwachte kosten
  • Punctueel, steeds op tijd

Onze klanten zeggen waarom...

Tevreden klanten

Ik had verschillende dakwerkers aangesproken. Bij Dakwerken Apers had ik direct een goed gevoel. Ze hebben alles exact uitgevoerd zoals afgesproken. En dan nog eens aan zeer correcte prijs.

Patrick Gosselin - Boom
Tevreden klanten

Ik had een lek aan mijn dak en Apers heeft er alles aan gedaan om dit supersnel te komen repareren. Omdat ze zo'n goed werk hadden geleverd heb ik ze later nog laten terugkomen om mijn gevelleien te komen vernieuwen.

Erik Van Vlossem - Merksem
Tevreden klanten

Bij de verbouwingen van ons huis was ik op zoek naar een dakwerker. Mijn collega raadde me Dakwerken Apers aan. Ze zei “Dit is het bedrijf waar je bij moet zijn!”. Ze zijn betrouwbaar, professioneel en starten altijd met volle motivatie aan hun werk.

Rita Somers - Hemiksem
Tevreden klanten

Bij de plaatsing van ons nieuw dak  was Dakwerken Apers van de partij. Dakwerken Apers is een team van vakmannen die garant staan voor kwaliteit, flexibiliteit en vriendelijkheid,

Jan Van De Velde  - Niel
Tevreden klanten

Als gespecialiseerd renovatie bedrijf hebben wij al met verschillende dakwerkers samengewerkt. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat Dakwerken Apers de meest getalenteerde dakwerker is van de regio. Hij werkt stipt, snel en nauwkeurig.

Rudy van der vliet  - Rumst