Zou ik mijn spouwmuur isoleren of niet?

March 29, 2024

Gevelisolatie is een slimme investering die de energie-efficiëntie, het comfort, de esthetiek en de duurzaamheid van je woning verbetert, terwijl het ook toekomstige onderhoudskosten verlaagt. Het is een doordachte keuze voor iedereen die zijn huis wil upgraden met het oog op de lange termijn. Maar voor welke isolatie kies je het best? Spouwmuur isoleren of niet? En wat met gevelisolatie langs de buitenkant? Allemaal vragen waarop we hier een antwoord willen bieden.

Spouwmuur isoleren of niet : de nadelen op een rij

Spouwmuurisolatie mag dan wel een methode zijn om de energie-efficiëntie van woningen te verbeteren, maar het is niet zonder nadelen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende problemen die kunnen ontstaan bij het isoleren van spouwmuren en die je best in het achterhoofd houdt.

1. Verminderde Ventilatie

Isolatie kan de natuurlijke luchtcirculatie tussen muren verminderen, wat kan leiden tot een afname van de luchtkwaliteit binnenshuis.

2. Staat van het Voegwerk

Als het voegwerk van de buitenmuur in slechte staat is, kan dit leiden tot vochtproblemen, vooral na natte periodes waarin de buitenmuur trager droogt.

3. Vervuiling in de Spouw

Bouwpuin of ander afval dat in de spouw achterblijft, kan vocht vasthouden en vochtproblemen veroorzaken als het niet wordt verwijderd voor de isolatie wordt aangebracht.

4. Moeilijk te Verwijderen of Repareren**

Sommige isolatiematerialen, zoals PUR-schuim, zijn moeilijk te verwijderen of te repareren als ze eenmaal zijn aangebracht.

5. Kosten

De initiële kosten voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie kunnen hoog zijn, en er kunnen extra kosten ontstaan als gevolg van de noodzaak om bestaande problemen met de muur aan te pakken voordat isolatie wordt geïnstalleerd.

6. Gezondheidsklachten

Bij niet correct aangebrachte isolatie, zoals PUR, kunnen er gezondheidsklachten ontstaan door de vrijgekomen gassen tijdens en na de installatie.

Gevelisolatie langs de buitenkant als alternatief

Als antwoord op het isoleren van een spouwmuur of niet, raden we zelf buitengevelisolatie aan. Gevelisolatie aan de buitenkant van een woning is een uitstekende keuze om verschillende redenen. Ten eerste biedt het een ononderbroken isolatielaag die koudebruggen elimineert, wat vaak voorkomt bij interne of spouwmuurisolatie. Dit resulteert in een aanzienlijke vermindering van warmteverlies, wat leidt tot een lagere energierekening en een comfortabeler binnenklimaat.

Ten tweede beschermt het de bestaande gevel tegen weersinvloeden en verlengt het de levensduur van het gebouw. Het biedt ook de mogelijkheid om het uiterlijk van de woning te verbeteren of te vernieuwen, aangezien de afwerking in verschillende stijlen en kleuren beschikbaar is.

Bovendien kan gevelisolatie aan de buitenkant de akoestische prestaties van een woning verbeteren, waardoor het geluid van buitenaf wordt gedempt en een rustigere woonomgeving wordt gecreëerd. Het is ook een duurzame keuze, omdat het gebruik van verwarmingsenergie vermindert en zo de CO2-uitstoot van de woning verlaagt.

Tot slot is het installeren van gevelisolatie aan de buitenkant minder invasief dan andere methoden, omdat het niet nodig is om de binnenruimtes te verstoren. Bewoners kunnen in hun huis blijven tijdens de werkzaamheden, wat een groot voordeel is ten opzichte van interne isolatieopties.

Premies voor buitengevelisolatie

In België zijn er verschillende premies beschikbaar voor buitengevelisolatie, die kunnen helpen bij het financieren van je renovatieprojecten. De beschikbare premies kunnen variëren afhankelijk van de regio waar je woont,  jouw inkomenscategorie en de specifieke kenmerken van je renovatieproject.

Een van de belangrijkste premies is de 'Mijn VerbouwPremie', die de vroegere renovatiepremie en de Fluvius energiepremies combineert. Deze premie is beschikbaar voor eigenaren die investeren in de isolatie en renovatie van hun gevels. De hoogte van de premie hangt af van de inkomenscategorie van de eigenaar en kan oplopen tot 50% van de investering met een maximum van € 6.000 voor eigenaar-bewoners uit de laagste inkomenscategorie of verhuurders aan een sociaal verhuurkantoor.

Daarnaast is er ook een verlaagd btw-tarief beschikbaar voor gevelisolatie en vernieuwing van de gevel, wat een aanzienlijke besparing kan opleveren op de totale kosten van de werken.

Het is belangrijk om te controleren of je voldoet aan de voorwaarden voor de premies, zoals het hebben van een voldoende geïsoleerde spouw- of buitenmuur. Ook moet je rekening houden met de deadlines voor het indienen van jouw aanvraag.

Advies van Dakwerken Apers over spouwmuur isoleren of niet

Samengevat is gevelisolatie langs de buitenkant een slimme investering die de energie-efficiëntie, het comfort, de esthetiek en de duurzaamheid van een woning verbetert, terwijl het ook toekomstige onderhoudskosten verlaagt. We raden toch aan om professioneel advies in te winnen voor jouw specifieke situatie. Dakwerken Apers vertelt je graag waarom buitengevelisolatie ook voor jouw woning een goede keuze is. Contacteer hen vrijblijvend voor meer informatie.

Map dakwerken apers

Algemene Dakwerken Apers BVBA

Pierstraat 420
2630 Aartselaar

Tel:    03 844 33 00
Fax:   03 844 71 88

info@dakwerken-apers.be
www.dakwerken-apers.be

4.5 stars

Tevreden klanten belonen ons gemiddeld met

4,7/5

Gratis Offerte

Voorkom hoge kosten en verdere schade aan uw dak

Bedankt! We contacteren u spoedig.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
...of bel ons zelf op

Waarom kiezen voor Apers?

  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Vele realisaties
  • Goede en transparante afspraken
  • Heldere en snelle offerte
  • Geen onverwachte kosten
  • Punctueel, steeds op tijd

Onze klanten zeggen waarom...

Tevreden klanten

Ik had verschillende dakwerkers aangesproken. Bij Dakwerken Apers had ik direct een goed gevoel. Ze hebben alles exact uitgevoerd zoals afgesproken. En dan nog eens aan zeer correcte prijs.

Patrick Gosselin - Boom
Tevreden klanten

Ik had een lek aan mijn dak en Apers heeft er alles aan gedaan om dit supersnel te komen repareren. Omdat ze zo'n goed werk hadden geleverd heb ik ze later nog laten terugkomen om mijn gevelleien te komen vernieuwen.

Erik Van Vlossem - Merksem
Tevreden klanten

Bij de verbouwingen van ons huis was ik op zoek naar een dakwerker. Mijn collega raadde me Dakwerken Apers aan. Ze zei “Dit is het bedrijf waar je bij moet zijn!”. Ze zijn betrouwbaar, professioneel en starten altijd met volle motivatie aan hun werk.

Rita Somers - Hemiksem
Tevreden klanten

Bij de plaatsing van ons nieuw dak  was Dakwerken Apers van de partij. Dakwerken Apers is een team van vakmannen die garant staan voor kwaliteit, flexibiliteit en vriendelijkheid,

Jan Van De Velde  - Niel
Tevreden klanten

Als gespecialiseerd renovatie bedrijf hebben wij al met verschillende dakwerkers samengewerkt. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat Dakwerken Apers de meest getalenteerde dakwerker is van de regio. Hij werkt stipt, snel en nauwkeurig.

Rudy van der vliet  - Rumst