Voordelen en nadelen van een plat dak langs binnen isoleren

July 27, 2021

Het is altijd interessant om ook een platdak voldoende te isoleren. Uiteindelijk gaat een goed geïsoleerd plat dak nietalleen je levenscomfort verbeteren, maar je ook heel wat energie en geldbesparen. Bij het kiezen voor isolatie, kan je ervoor kiezen om het plat daklangs de binnenzijde of langs de buitenzijde te isoleren. Een plat dak langsbinnen isoleren, behoort tot de mogelijkheden, maar heeft ook enkele grotenadelen die we graag in dit artikel bespreken.

Voordelen plat dak isoleren langs binnen

Plat dak isoleren langs binnen

Wat betreft de voordelen van een plat dak isoleren langs binnen kunnenwe kort zijn. Er zijn eigenlijk geen voordelen als je ze met de anderemogelijke vormen van isolatie vergelijkt. De zogenaamde koud dak isolatie wordtnog maar zelden uitgevoerd omwille van de vele nadelen die hieraan verbondenzijn. Is er echt geen andere optie, dan is het enige voordeel dat een isolatielangs de binnenzijde van je plat dak nog altijd beter is dan helemaal geenisolatie.

Nadelen plat dak isoleren langs binnen

Zoals al aangegeven, wordt er nog amper eenplat dak langs binnen geïsoleerd. En al zeker niet als je het advies vandakexperten vraagt. Het isolatieprincipe van het zogenaamde koude dak is gewoonniet meer van deze tijd omwille van de vele nadelen die aan deze methodeverbonden zijn.

  •  Bij hetisoleren van een plat dak langs de binnenzijde gaat de dakconstructie zelf geenbescherming genieten van het isolatiemateriaal. Dit betekent dat weersomstandighedenen temperatuurschommelingen vrij spel hebben en hun invloed op het dak kunnenuitoefenen. Zeker als het plat dak grote delen van de dag aan zon of extremekoude blootgesteld wordt, kan dit tot scheuren of erger in de dakbedekkingleiden.
  •  De allerbelangrijkstereden om niet meer voor koude daken te gaan, is het condensatie- en bijhorendevochtprobleem. De isolatie wordt tegen de binnenzijde aangebracht. De bedoelingis dat er vervolgens een dampscherm wordt geplaatst dat een bescherming biedttegen vocht en damp uit de woning zelf. In de praktijk zien we echter dat vochtnog vaak een weg naar de dakconstructie vindt waardoor condensatieproblemenontstaan. Op langere termijn kan dit leiden tot houtrot en een instabiel dak.

Alternatieven voor het isoleren van een plat dak

Gelukkig bestaan er ook alternatieven voorhet isoleren van een plat dak. Deze alternatieven genieten de voorkeur als jeop zoek bent naar een degelijke en betrouwbare isolatie.

1. De warm dakmethode:

In tegenstelling tot de koud dak methode, gaat de isolatie bij de warmdak methode langs de buitenzijde op de dakconstructie geplaatst worden. Zowordt er eerst een dampdichte folie geplaatst, gevolgd door hetisolatiemateriaal en een afwerking in roofing of een ander materiaal naar wens.De dakconstructie gaat op deze manier niet onderhevig zijn aantemperatuurschommelingen en ook condensatieproblemen zoals bij het koud dakworden vermeden.

2. Hetomgekeerde dak:

Het zou ook kunnen dat de huidige dakbedekking van je plat daknog in goede staat is. In dit geval is het niet nodig om deze te verwijderen enga je via de omgekeerde dak methode in feite de dakbedekking isoleren doorlangs de buitenzijde op de oude dakbedekking de isolatie te plaatsen.Vervolgens kan deze isolatie bedekt worden met tegels of grind. Een omgekeerddak is interessant als je een dakterras overweegt aangezien je op een omgekeerddak mag lopen.

Je plat dak laten isoleren door een specialist

Het isoleren van een plat dak, of het nulangs binnen of langs buiten is, laat je best door een specialist uitvoeren.Het is en blijft een delicate klus. Voor een correcte uitvoering van de werkenis Dakwerken Apers met voorsprong demeest betrouwbare en deskundige partner.

Map dakwerken apers

Algemene Dakwerken Apers BVBA

Pierstraat 420
2630 Aartselaar

Tel:    03 844 33 00
Fax:   03 844 71 88

info@dakwerken-apers.be
www.dakwerken-apers.be

4.5 stars

Tevreden klanten belonen ons gemiddeld met

4,7/5

Gratis Offerte

Voorkom hoge kosten en verdere schade aan uw dak

Bedankt! We contacteren u spoedig.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
...of bel ons zelf op

Waarom kiezen voor Apers?

  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Vele realisaties
  • Goede en transparante afspraken
  • Heldere en snelle offerte
  • Geen onverwachte kosten
  • Punctueel, steeds op tijd

Onze klanten zeggen waarom...

Tevreden klanten

Ik had verschillende dakwerkers aangesproken. Bij Dakwerken Apers had ik direct een goed gevoel. Ze hebben alles exact uitgevoerd zoals afgesproken. En dan nog eens aan zeer correcte prijs.

Patrick Gosselin - Boom
Tevreden klanten

Ik had een lek aan mijn dak en Apers heeft er alles aan gedaan om dit supersnel te komen repareren. Omdat ze zo'n goed werk hadden geleverd heb ik ze later nog laten terugkomen om mijn gevelleien te komen vernieuwen.

Erik Van Vlossem - Merksem
Tevreden klanten

Bij de verbouwingen van ons huis was ik op zoek naar een dakwerker. Mijn collega raadde me Dakwerken Apers aan. Ze zei “Dit is het bedrijf waar je bij moet zijn!”. Ze zijn betrouwbaar, professioneel en starten altijd met volle motivatie aan hun werk.

Rita Somers - Hemiksem
Tevreden klanten

Bij de plaatsing van ons nieuw dak  was Dakwerken Apers van de partij. Dakwerken Apers is een team van vakmannen die garant staan voor kwaliteit, flexibiliteit en vriendelijkheid,

Jan Van De Velde  - Niel
Tevreden klanten

Als gespecialiseerd renovatie bedrijf hebben wij al met verschillende dakwerkers samengewerkt. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat Dakwerken Apers de meest getalenteerde dakwerker is van de regio. Hij werkt stipt, snel en nauwkeurig.

Rudy van der vliet  - Rumst