Hoe krijg je de beste lichtinval bij een plat dak?

July 25, 2022

Licht doet leven… dat geldt niet alleen voor de planten in je tuin maar ook voor de mensen in je woning. Een straaltje licht hier, een straaltje licht daar en je ganse ruimte krijgt al een volledig andere uitstraling. Architecten proberen dan ook om licht op allerhande manieren het huis binnen te brengen. Je kunt dan wel gebruikmaken van kunstlicht, maar niets kan de kracht van natuurlijk licht overtreffen. Wij bekijken vandaag hoe je het best lichtinval via een plat dak in de woning kunt halen. Er zijn immers tal van manieren en de ene is al wat beter en makkelijker dan de andere. Soms zijn de opties echter beperkt en moet je om praktische redenen wel voor een bepaalde oplossing gaan. 

Lichtinval voor je plat dak via een lichtkoepel

Lichtinval plat dak

Een van de meest gekozen oplossingen is het gebruik van een lichtkoepel. Een lichtkoepel en een plat dak zijn als het ware voor elkaar gemaakt. Door het kopen van een lichtkoepel ga je de onderliggende ruimte overspoelen met een waterval van natuurlijk daglicht. De koepel, met bolle vorm, is in verschillende formaten verkrijgbaar zodat het ook voor grotere ruimtes een oplossing kan zijn. Bovendien kan dit type van koepel van allerhande snufjes en functies voorzien worden. De tijd dat een koepel enkel een koepel was, is voorgoed voorbij. Zo kan je de lichtkoepel van tegenwoordig indien gewenst met afstandsbediening openen om naast licht ook lucht in huis te halen. Er bestaat zelfs een regensensor die de lichtkoepel automatisch gaat sluiten bij een spatje regen en een ingebouwd zonverduisteringsscherm. Je hoort het al; de mogelijkheden bij het kopen van een lichtkoepel zijn zo goed als oneindig. Het belangrijkste van al is echter dat ze voor heel wat lichtinval via je plat dak zorgen.

Lichtinval via een lichttunnel

Een alternatief voor het krijgen van lichtinval via een lichtkoepel op je plat dak is de lichttunnel. Zoals de naam al aangeeft, gaat het hier om een tunnel, in sommige gevallen van wel enkele meters lang, die het licht van ergens anders naar je ruimte onder het plat dak gaat brengen. Het betreft een buizensysteem dat natuurlijke daglicht via bochten en spiegels in de woning laat schijnen. Je hoeft dan wel geen lichtkoepel in je plat dak te laten installeren, maar je zult wel ergens anders een gat of meerdere gaten moeten maken om het licht zo binnen te krijgen. Lichttunnels kunnen wel voor mooie esthetische extraatjes zorgen. 

Lichtinval via een lichtstraat

Een lichtstraat is zoals de naam al aangeeft bij wijze van spreken een straat van licht die bestaat uit verschillende ramen die via een frame met elkaar verbonden zijn. Je zou het ook een grote koepel kunnen noemen. Mooi is het wel, maar je moet er natuurlijk de ruimte en het budget voor hebben. Zitten deze twee factoren goed dan is dit een goed alternatief voor de klassieke lichtkoepel.

Dakwerken Apers zorgt voor lichtinval via je plat dak

Heb je toch nog vragen over een van bovenstaande opties of wil je een offerte op maat, contacteer dan de dakexperten van Dawerken Apers. Op basis van jouw specifieke situatie leveren ze een oplossing op maat met de gewenste lichtinval voor ieder plat dak.

Map dakwerken apers

Algemene Dakwerken Apers BVBA

Pierstraat 420
2630 Aartselaar

Tel:    03 844 33 00
Fax:   03 844 71 88

info@dakwerken-apers.be
www.dakwerken-apers.be

4.5 stars

Tevreden klanten belonen ons gemiddeld met

4,7/5

Gratis Offerte

Voorkom hoge kosten en verdere schade aan uw dak

Bedankt! We contacteren u spoedig.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
...of bel ons zelf op

Waarom kiezen voor Apers?

  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Vele realisaties
  • Goede en transparante afspraken
  • Heldere en snelle offerte
  • Geen onverwachte kosten
  • Punctueel, steeds op tijd

Onze klanten zeggen waarom...

Tevreden klanten

Ik had verschillende dakwerkers aangesproken. Bij Dakwerken Apers had ik direct een goed gevoel. Ze hebben alles exact uitgevoerd zoals afgesproken. En dan nog eens aan zeer correcte prijs.

Patrick Gosselin - Boom
Tevreden klanten

Ik had een lek aan mijn dak en Apers heeft er alles aan gedaan om dit supersnel te komen repareren. Omdat ze zo'n goed werk hadden geleverd heb ik ze later nog laten terugkomen om mijn gevelleien te komen vernieuwen.

Erik Van Vlossem - Merksem
Tevreden klanten

Bij de verbouwingen van ons huis was ik op zoek naar een dakwerker. Mijn collega raadde me Dakwerken Apers aan. Ze zei “Dit is het bedrijf waar je bij moet zijn!”. Ze zijn betrouwbaar, professioneel en starten altijd met volle motivatie aan hun werk.

Rita Somers - Hemiksem
Tevreden klanten

Bij de plaatsing van ons nieuw dak  was Dakwerken Apers van de partij. Dakwerken Apers is een team van vakmannen die garant staan voor kwaliteit, flexibiliteit en vriendelijkheid,

Jan Van De Velde  - Niel
Tevreden klanten

Als gespecialiseerd renovatie bedrijf hebben wij al met verschillende dakwerkers samengewerkt. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat Dakwerken Apers de meest getalenteerde dakwerker is van de regio. Hij werkt stipt, snel en nauwkeurig.

Rudy van der vliet  - Rumst