Het isoleren van een enkelsteens buitenmuur

May 6, 2024

Een enkelsteens muur, vaak aangetroffen in oudere woningen, garages en schuren, bestaat uit één laag stenen zonder spouw of binnenmuur. Hierdoor zijn deze muren bijzonder gevoelig voor warmteverlies en vochtproblemen. Door het isoleren van een enkelsteens buitenmuur, kunnen deze problemen aanzienlijk worden verminderd en geef je jouw woning op verschillende vlakken een belangrijke boost. Laten we eens kijken wat deze voordelen zijn en waarom het naar onze mening beter is om een enkelsteens buitenmuur langs de buitenzijde in plaats van langs de binnenzijde te isoleren.

Wat is een enkelsteens buitenmuur?

Een enkelsteens buitenmuur is een constructie die vaak voorkomt bij oudere gebouwen, zoals woningen gebouwd vóór 1920, garages en schuren. Deze muur bestaat uit één laag bakstenen zonder isolerende spouw of binnenmuur. Hierdoor kan de muur koud aanvoelen en is deze gevoelig voor warmteverlies en vochtproblemen. Je hoeft je dus al niet af te vragen of je de spouwmuur moet isoleren of niet, maar toch is het isoleren van een enkelsteens muur belangrijk om energiekosten te besparen en het wooncomfort te verhogen. Isolatie kan zowel aan de binnen- als buitenkant van de muur worden aangebracht, afhankelijk van de situatie en voorkeur. Bij isolatie aan de buitenkant worden vaak isolatieplaten gebruikt, die vervolgens afgewerkt kunnen worden met bijvoorbeeld crepi, gevelplaten of hout. Dit kan ook leiden tot een nieuwe uitstraling van het gebouw en tot waardevermeerdering van het pand. Bij isolatie aan de binnenkant wordt meestal een voorzetwand geplaatst, waarbij er ruimte ontstaat voor isolatiemateriaal zoals glaswol of PIR. Maar laten we eens dieper ingaan op voordelen van langs de buitenzijde isoleren.

Wat zijn de voordelen van een enkelsteens buitenmuur langs de buitenkant isoleren?

Het isoleren van een enkelsteens buitenmuur langs de buitenkant biedt verschillende voordelen die zowel op korte als lange termijn merkbaar zijn.

Een van de grootste voordelen van het isoleren van een enkelsteens buitenmuur is de potentiële besparing op stookkosten. Warmte ontsnapt gemakkelijk via muren zonder spouw, wat leidt tot hogere energierekeningen. Door de buitenmuur te isoleren, wordt de warmte beter vastgehouden in de winter en buiten gehouden in de zomer, wat resulteert in een constantere binnentemperatuur en een comfortabeler woonklimaat.

Bovendien vermindert isolatie aan de buitenkant het risico op vochtproblemen. Koude muren zijn vatbaarder voor doorslaand vocht en de vorming van mos en algen. Isolatie helpt deze problemen te voorkomen door de muurtemperatuur te verhogen en condensatie te verminderen.

Een ander voordeel is de nieuwe uitstraling die het gebouw krijgt na het aanbrengen van de isolatie. De keuze van de afwerking, zoals crepi, gevelplaten of hout, bepaalt de nieuwe look van het gebouw. Dit kan niet alleen de esthetiek verbeteren, maar ook de waarde van het pand verhogen, wat voordelig kan zijn bij toekomstige verhuur of verkoop.

Het isoleren van een enkelsteens buitenmuur kan ook bijdragen aan een duurzamere leefomgeving door de CO2-uitstoot te verminderen. Minder energieverbruik betekent een lagere CO2-voetafdruk, wat gunstig is voor het milieu.

Waarom isoleren langs de binnenzijde minder interessant is

Wanneer het gaat om het isoleren van een enkelsteens buitenmuur, staan huiseigenaren vaak voor een keuze: isoleren langs de buitenkant of langs de binnenkant. Wij zouden resoluut voor isolatie langs de buitenzijde kiezen tenzij het echt niet anders kans omwille van esthetische of structurele problemen. We proberen onze keuze voor isolatie van de buitenzijde van een enkelsteens muur graag te motiveren zodat je zelf een goed onderbouwde keuze kunt maken.

Het isoleren van een enkelsteens muur langs de buitenkant wordt vaak gezien als een effectieve manier om warmteverlies te verminderen. Dit komt omdat de isolatie direct op de buitenmuur wordt aangebracht, wat helpt om de thermische massa van de muur binnen de geïsoleerde zone te houden. Hierdoor blijft de warmte beter behouden in de winter en blijft het koeler in de zomer.

Een ander voordeel van buitenisolatie is dat het de kans op vochtproblemen vermindert. Door de buitenmuur te isoleren, wordt voorkomen dat vocht doordringt en schade aanricht aan de binnenkant van de muur. Bovendien kan het isoleren van de buitenkant van de muur de esthetiek van een gebouw verbeteren, aangezien het vaak gepaard gaat met een nieuwe gevelafwerking, zoals crepi, gevelplaten of hout

Een belangrijk nadeel van binnenisolatie kan zijn dat het de bruikbare binnenruimte enigszins vermindert. Ook moet er zorgvuldig worden omgegaan met dampremmende lagen om condensatie binnen de muurstructuur te voorkomen, wat kan leiden tot vochtproblemen. Deze 2 zeer belangrijke zaken doen ons neigen naar het isoleren van de buitenmuur als de beste oplossing.

Je enkelsteens buitenmuur laten isoleren met Dakwerken Apers

Bij het isoleren van een enkelsteens buitenmuur is het belangrijk om professioneel advies in te winnen om de beste methode voor jouw situatie te bepalen. Een gevelwerker kan een inspectie uitvoeren en gericht advies geven over de meest geschikte isolatiemethode voor je woning. Gevelspecialist Dakwerken Apers is al jaar en dag een ervaren rot in het vak. Contacteer hen voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.

Map dakwerken apers

Algemene Dakwerken Apers BVBA

Pierstraat 420
2630 Aartselaar

Tel:    03 844 33 00
Fax:   03 844 71 88

info@dakwerken-apers.be
www.dakwerken-apers.be

4.5 stars

Tevreden klanten belonen ons gemiddeld met

4,7/5

Gratis Offerte

Voorkom hoge kosten en verdere schade aan uw dak

Bedankt! We contacteren u spoedig.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
...of bel ons zelf op

Waarom kiezen voor Apers?

  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Vele realisaties
  • Goede en transparante afspraken
  • Heldere en snelle offerte
  • Geen onverwachte kosten
  • Punctueel, steeds op tijd

Onze klanten zeggen waarom...

Tevreden klanten

Ik had verschillende dakwerkers aangesproken. Bij Dakwerken Apers had ik direct een goed gevoel. Ze hebben alles exact uitgevoerd zoals afgesproken. En dan nog eens aan zeer correcte prijs.

Patrick Gosselin - Boom
Tevreden klanten

Ik had een lek aan mijn dak en Apers heeft er alles aan gedaan om dit supersnel te komen repareren. Omdat ze zo'n goed werk hadden geleverd heb ik ze later nog laten terugkomen om mijn gevelleien te komen vernieuwen.

Erik Van Vlossem - Merksem
Tevreden klanten

Bij de verbouwingen van ons huis was ik op zoek naar een dakwerker. Mijn collega raadde me Dakwerken Apers aan. Ze zei “Dit is het bedrijf waar je bij moet zijn!”. Ze zijn betrouwbaar, professioneel en starten altijd met volle motivatie aan hun werk.

Rita Somers - Hemiksem
Tevreden klanten

Bij de plaatsing van ons nieuw dak  was Dakwerken Apers van de partij. Dakwerken Apers is een team van vakmannen die garant staan voor kwaliteit, flexibiliteit en vriendelijkheid,

Jan Van De Velde  - Niel
Tevreden klanten

Als gespecialiseerd renovatie bedrijf hebben wij al met verschillende dakwerkers samengewerkt. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat Dakwerken Apers de meest getalenteerde dakwerker is van de regio. Hij werkt stipt, snel en nauwkeurig.

Rudy van der vliet  - Rumst