Dak renoveren: alle antwoorden op jouw vragen

January 24, 2020

Wil je jouw dak renoveren? Dan zit je wellicht met een aantal vragen. Zo is het goed mogelijk dat een renovatie in jouw situatie minder budgetvriendelijk is dan een volledig nieuw dak. In deze blog gaan we dieper in op enkele aspecten van dakrenovatie.

Dakisolatienormen 2020: voldaan of niet?

Sinds 1 januari 2020 moeten alle woningen die voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten voldoen aan de nieuwe dakisolatienormen. Als minimumnorm geldt een R-waarde van 0,75 m²K/W.

Voldoet jouw woning daar niet aan? Dan kan je jouw dak best zo snel mogelijk renoveren, anders komt je woonst in aanmerking komen voor een ongeschiktverklaring. Dat wil zeggen dat je woning nog wel bewoond, maar niet langer verhuurd mag worden. Je huidige huurder mag er verblijven tot het einde van zijn huurcontract.

Dakbedekking of constructie: wat vervangen?

Twee soorten dakproblemen kunnen een aanleiding zijn om je dak te renoveren. Enerzijds heb je mogelijk problemen met de dakbedekking. Zo kunnen je dakpannen bijvoorbeeld afschilferen of broos worden. Een vervanging van de dakbedekking volstaat dan.

Anderzijds kan de dakconstructie niet meer voldoende sterk zijn door problemen met de keepers en de spanten. Als dat het geval is, moet je hoogdringend starten met de dakrenovatie, want de stabiliteit komt zo op termijn in gevaar.

Dak renoveren

Nieuwe of oude pannen gebruiken?

Het is goed mogelijk dat jouw dakconstructie aan vervanging toe is, maar dat jouw dakpannen nog in orde zijn. Je kan er dan voor kiezen om je dakpannen niet te vervangen met nieuwe pannen.

Let er wel op dat de dakwerkers dan jouw oude dakpannen voorzichtig moeten verwijderen, controleren en terugplaatsen. Dat neemt meer tijd in beslag, waardoor het jou toch nog meer kan kosten dan wanneer je gaat voor gloednieuwe dakpannen.

Zolderkamers: ja of nee?

Gebruik je de kamers onder het dak als leefruimte? Dat bepaalt grotendeels het antwoord op de vraag of je dak nood heeft aan een (onmiddellijke) renovatie. Het gebeurt immers maar zelden dat een oud dak zonder aanleiding plots grote problemen oplevert.

Toch dringt een renovatie zich op als je de ruimten onder het dak gebruikt als leefruimte. Denk maar aan een kinderkamer. In dat geval moet het dak aan de hand van een dakrenovatie voldoende geïsoleerd worden.

Gebruik je de ruimten niet als extra leefkamer? Dan zijn er andere mogelijkheden dan een grondige renovatie. Als bijvoorbeeld je dakconstructie doorzakt, kan dat al opgelost worden met ondersteunende balken in de ruimte onder het dak.

Renovatie of nieuw dak?

Een renovatieproject is – ondanks het lagere btw-tarief van 6 procent – niet altijd budgetvriendelijker dan een nieuw dak. Veel hangt af van de staat van de dakconstructie. Als je die moet vernieuwen, ben je vaak beter af met een geheel nieuw dak.

Dakpannen verwijderen

Vraag nu een gratis en vrijblijvende offerte!

Wil je jouw dak renoveren? Dan kan je rekenen op de vakmannen van Dakwerken Apers uit Aartselaar. We zijn ervaren in alle mogelijke dakwerken voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten in de hele provincie Antwerpen. Vraag nu jouw gratis en vrijblijvende offerte aan!

Map dakwerken apers

Algemene Dakwerken Apers BVBA

Pierstraat 420
2630 Aartselaar

Tel:    03 844 33 00
Fax:   03 844 71 88

info@dakwerken-apers.be
www.dakwerken-apers.be

4.5 stars

Tevreden klanten belonen ons gemiddeld met

4,7/5

Gratis Offerte

Voorkom hoge kosten en verdere schade aan uw dak

Bedankt! We contacteren u spoedig.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
...of bel ons zelf op

Waarom kiezen voor Apers?

  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Vele realisaties
  • Goede en transparante afspraken
  • Heldere en snelle offerte
  • Geen onverwachte kosten
  • Punctueel, steeds op tijd

Onze klanten zeggen waarom...

Tevreden klanten

Ik had verschillende dakwerkers aangesproken. Bij Dakwerken Apers had ik direct een goed gevoel. Ze hebben alles exact uitgevoerd zoals afgesproken. En dan nog eens aan zeer correcte prijs.

Patrick Gosselin - Boom
Tevreden klanten

Ik had een lek aan mijn dak en Apers heeft er alles aan gedaan om dit supersnel te komen repareren. Omdat ze zo'n goed werk hadden geleverd heb ik ze later nog laten terugkomen om mijn gevelleien te komen vernieuwen.

Erik Van Vlossem - Merksem
Tevreden klanten

Bij de verbouwingen van ons huis was ik op zoek naar een dakwerker. Mijn collega raadde me Dakwerken Apers aan. Ze zei “Dit is het bedrijf waar je bij moet zijn!”. Ze zijn betrouwbaar, professioneel en starten altijd met volle motivatie aan hun werk.

Rita Somers - Hemiksem
Tevreden klanten

Bij de plaatsing van ons nieuw dak  was Dakwerken Apers van de partij. Dakwerken Apers is een team van vakmannen die garant staan voor kwaliteit, flexibiliteit en vriendelijkheid,

Jan Van De Velde  - Niel
Tevreden klanten

Als gespecialiseerd renovatie bedrijf hebben wij al met verschillende dakwerkers samengewerkt. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat Dakwerken Apers de meest getalenteerde dakwerker is van de regio. Hij werkt stipt, snel en nauwkeurig.

Rudy van der vliet  - Rumst