Leien gevel: wat zijn de voordelen?

February 26, 2020

Met leien als gevelbekleding heb je vele mogelijkheden. En dat is meteen het grootste voordeel. Je kan jouw gevel werkelijk compleet uniek maken door een brede keuze aan soorten, kleuren en legverbanden. In deze blog gaan we er dieper op in.

Verschillende soorten

1. Natuurleien

Natuurleien worden vervaardigd uit leisteenblokken die tot kleine, platte bladen worden gekliefd. Een gevel die bedekt is met natuurleien heeft een natuurlijke, levendige uitstraling. De levensduur is erg lang, gaandeweg van 80 tot 100 jaar. Ook zijn de leien stormvast en vergen ze weinig tot geen onderhoud.

2. Kunstleien

Kunstleien worden dan weer gemaakt uit vezelcement, waardoor ze een strakke en egale uitstraling zonder oneffenheden krijgen. Ook de architectonische mogelijkheden zijn breed, omdat de kunstleien op diverse manieren aangebracht kunnen worden. Ook zijn ze doorgaans aantrekkelijker geprijsd dan natuurleien.

Breed scala aan kleuren en legverbanden

Omdat er verschillende soorten leisteen bestaan, heb je bijgevolg de keuze uit allerlei kleuren. Zo kunnen de kleuren van leien uit natuursteen variëren van grijs tot antraciet. Met kunstleien zijn er zelfs verschillende legverbanden mogelijk.

Dat betekent dat jij jouw gevel een compleet uniek uiterlijk kan geven. De legverbanden gaan van leien in halfsteenverband en open voeg tot leien in dubbele, horizontale of ruitdekking. En zelfs tussen die mogelijkheden heb je nog verschillende combinaties. Kortom: de mogelijkheden van leien als gevelbekleding zijn haast eindeloos.

Leien gevel

Andere voordelen

 • Leien zorgen voor enerzijds een strak, afgelijnde en anderzijds een natuurlijke look.
 • Leien hebben een licht gewicht.
 • Als jouw dak ook van leien is, kan het gewoon ononderbroken doorlopen.
 • Leien zijn erg duurzaam en hebben dus een lange levensduurte.
 • Leien hebben een hoog isolerend vermogen.

Wat is de levensduur van een leien gevelbekleding?

Een leien gevel laten plaatsen, is een van de meest duurzame gevelbekledingen die je jezelf kunt wensen. We hebben het dan ook over een lange levensduur als we over een leien gevelbekleding praten. Om een levensduur mee te geven, moeten we wel onderscheid maken tussen natuurleien en kunstleien gemaakt van vezelcement. Natuurlijke leien hebben een levensduur die wel tot 100 jaar kan gaan terwijl je voor de kunstleien moet rekenen op ongeveer de helft; dus tot 50 jaar. Het mag dus duidelijk zijn dat deze gevelbekleding, en zeker dan de natuurleien, een van de meest duurzame gevelbekledingen op de markt is.

Kan je een leien gevel ook combineren met isolatie?

Eerlijk, als je gevel op dit moment nog niet geïsoleerd is dan zouden we sterk aanraden om bij het plaatsen van een leien gevel ook meteen het plaatsen van isolatie in de gevel te overwegen. Isolatie in de gevel is samen met isolatie in het dak een van de beste investeringen die je kunt doen. Leien zijn nu eenmaal dun en licht waardoor ze perfect met verschillende soorten isolatie kunnen gecombineerd worden. Het zal je misschien iets meer kosten initieel, maar het zal je op termijn heel wat kosten besparen. Je energiefactuur zal immers een stuk lager zijn. Bovendien zijn er allerhande premies van de overheid en van de netbeheerder die betrekking hebben op gevelisolatie. Hoor zeker eens bij Dakwerken Apers wat zij in deze voor jou kunnen betekenen en op welke premies je recht hebt.

Gratis en vrijblijvende offerte

Wil je leien als gevelkleding? Dan kan je rekenen op de vakmannen van Dakwerken Apers uit Aartselaar. We zijn ervaren in alle mogelijke gevel- en dakwerken voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten in de hele provincie Antwerpen. Vraag nu jouw gratis en vrijblijvende offerte aan!

Map dakwerken apers

Algemene Dakwerken Apers BVBA

Pierstraat 420
2630 Aartselaar

Tel:    03 844 33 00
Fax:   03 844 71 88

info@dakwerken-apers.be
www.dakwerken-apers.be

4.5 stars

Tevreden klanten belonen ons gemiddeld met

4,7/5

Gratis Offerte

Voorkom hoge kosten en verdere schade aan uw dak

Bedankt! We contacteren u spoedig.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
...of bel ons zelf op

Waarom kiezen voor Apers?

 • Meer dan 30 jaar ervaring
 • Vele realisaties
 • Goede en transparante afspraken
 • Heldere en snelle offerte
 • Geen onverwachte kosten
 • Punctueel, steeds op tijd

Onze klanten zeggen waarom...

Tevreden klanten

Ik had verschillende dakwerkers aangesproken. Bij Dakwerken Apers had ik direct een goed gevoel. Ze hebben alles exact uitgevoerd zoals afgesproken. En dan nog eens aan zeer correcte prijs.

Patrick Gosselin - Boom
Tevreden klanten

Ik had een lek aan mijn dak en Apers heeft er alles aan gedaan om dit supersnel te komen repareren. Omdat ze zo'n goed werk hadden geleverd heb ik ze later nog laten terugkomen om mijn gevelleien te komen vernieuwen.

Erik Van Vlossem - Merksem
Tevreden klanten

Bij de verbouwingen van ons huis was ik op zoek naar een dakwerker. Mijn collega raadde me Dakwerken Apers aan. Ze zei “Dit is het bedrijf waar je bij moet zijn!”. Ze zijn betrouwbaar, professioneel en starten altijd met volle motivatie aan hun werk.

Rita Somers - Hemiksem
Tevreden klanten

Bij de plaatsing van ons nieuw dak  was Dakwerken Apers van de partij. Dakwerken Apers is een team van vakmannen die garant staan voor kwaliteit, flexibiliteit en vriendelijkheid,

Jan Van De Velde  - Niel
Tevreden klanten

Als gespecialiseerd renovatie bedrijf hebben wij al met verschillende dakwerkers samengewerkt. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat Dakwerken Apers de meest getalenteerde dakwerker is van de regio. Hij werkt stipt, snel en nauwkeurig.

Rudy van der vliet  - Rumst