Hoe kan je een lek in je plat dak opsporen

Een plat dak vormt over het algemeen een uitmuntende bescherming tegen de grillen der natuur zoals hagel, regen, wind en sneeuw. Het kan echter altijd voorkomen dat er ergens schade en een bijhorend lek optreedt door verduring of door vallende objecten zoals takken en andere zaken. Een lek in je plat dak kan je best zo snel mogelijk opsporen en verhelpen om problemen op korte en lange termijn te vermijden. Wij vertellen je graag wat je zelf kunt doen en waarom professionele hulp een aanrader is.

Zelf een lek in je plat dak opsporen?

Lek plat dak opsporen

Het is niet meteen de meest plausibele en voor de hand liggende oplossing, maar je zou kunnen proberen om zelf een lek in je plat dak op te sporen. We noemen deze oplossing niet voor de hand liggend omdat het vaak heel moeilijk vast te stellen is waar de lekkage zich precies bevindt. Vocht zoekt zich een weg doorheen je dakgebinte en de plek waar het tevoorschijn komt, is daarom niet automatisch ook de plek waar het lek zich bevindt. Wil je zelf toch al een eerste stap ondernemen, dan kan je de volgende zaken al eens controleren:

 1. Voer een algemene controle uit van de dakbedekking: Bekijk de naden van je dakbedekking en controleer of er nergens gaten, scheuren of blazen te zien zijn. Zie je een van deze zaken op je plat dak dan is de kans groot dat je het lek in je plat dak hebt gevonden. Ook plekken waar het water op je plat dak blijft liggen, vormen een risicogebied.
 1. Bekijk de dakgoten en waterafvoer: Het kan soms zijn dat de dakgoten en waterafvoer voor problemen zorgen. Sluit de afvoer naadloos aan op je plat dak of zie je toch ergens openingen? Zorg er ook voor dat je dakgoten en waterafvoer proper zijn zodat het regenwater vlot wordt afgevoerd.
 1. Het daklood: Lood wordt gebruikt om de overgang tussen het plat dak en andere dakonderdelen waterdicht te houden. Denk bijvoorbeeld aan de overgang tussen je plat dak en de gevelsteen, de dakkapel of de koepel. Controleer of het lood overal netjes aansluit en geen openingen vertoont.

Professionele hulp bij het opsporen van een lek in je plat dak

Omdat het opsporen van een lek in je plat dak geen 1-2-3 klus is, vereist het vaak professionele hulp om de lekkage op te sporen. Experten ter zake hebben vaak de nodige professionele detectieapparatuur die ervoor zorgen dat het dak niet opengebroken moet worden om het lek te vinden. Bovendien kan een deskundige dakwerken service ook meteen een oplossing op maat aanbieden om het probleem te verhelpen. Dakwerken services maken onder meer gebruik van ultrasone detectie en thermografische apparatuur om de bron van het vochtprobleem vast te stellen. Nadien kan men dan waar nodig de roofing herstellen of vervangen.

Gevolgen van een lek in je plat dak

Een lek in je plat dak moet zo snel mogelijk opgelost worden want het kan voor blijvende schade aan het dak zorgen. Bovendien brengt het op lange termijn de stabiliteit van het dak in het gevaar. Vocht veroorzaakt onder meer houtrot en is bovendien ook nadelig voor de gezondheid. Het lek in je plat dak zo snel mogelijk opsporen en repareren is dan ook de boodschap.

Lek in plat dak repareren met Dakwerken Apers

Dakwerken Apers is een betrouwbare en ervaren dakwerken service die je kan helpen met het opsporen en repareren van het lek in je plat dak. Neem vrijblijvend contact met hen op.

Map dakwerken apers

Algemene Dakwerken Apers BVBA

Pierstraat 420
2630 Aartselaar

Tel:    03 844 33 00
Fax:   03 844 71 88

info@dakwerken-apers.be
www.dakwerken-apers.be

4.5 stars

Tevreden klanten belonen ons gemiddeld met

4,7/5

Gratis Offerte

Voorkom hoge kosten en verdere schade aan uw dak

Bedankt! We contacteren u spoedig.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
...of bel ons zelf op

Waarom kiezen voor Apers?

 • Bullet points
  Meer dan 30 jaar ervaring
 • Bullet points
  Vele realisaties
 • Bullet points
  Goede en transparante afspraken
 • Bullet points
  Heldere en snelle offerte
 • Bullet points
  Geen onverwachte kosten
 • Bullet points
  Punctueel, steeds op tijd

Onze klanten zeggen waarom...

Tevreden klanten

Ik had verschillende dakwerkers aangesproken. Bij Dakwerken Apers had ik direct een goed gevoel. Ze hebben alles exact uitgevoerd zoals afgesproken. En dan nog eens aan zeer correcte prijs.

Patrick Gosselin - Boom
Tevreden klanten

Ik had een lek aan mijn dak en Apers heeft er alles aan gedaan om dit supersnel te komen repareren. Omdat ze zo'n goed werk hadden geleverd heb ik ze later nog laten terugkomen om mijn gevelleien te komen vernieuwen.

Erik Van Vlossem - Merksem
Tevreden klanten

Bij de verbouwingen van ons huis was ik op zoek naar een dakwerker. Mijn collega raadde me Dakwerken Apers aan. Ze zei “Dit is het bedrijf waar je bij moet zijn!”. Ze zijn betrouwbaar, professioneel en starten altijd met volle motivatie aan hun werk.

Rita Somers - Hemiksem
Tevreden klanten

Bij de plaatsing van ons nieuw dak  was Dakwerken Apers van de partij. Dakwerken Apers is een team van vakmannen die garant staan voor kwaliteit, flexibiliteit en vriendelijkheid,

Jan Van De Velde  - Niel
Tevreden klanten

Als gespecialiseerd renovatie bedrijf hebben wij al met verschillende dakwerkers samengewerkt. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat Dakwerken Apers de meest getalenteerde dakwerker is van de regio. Hij werkt stipt, snel en nauwkeurig.

Rudy van der vliet  - Rumst