Wat te doen als een dakpan los ligt?

June 22, 2024

Een losse dakpan kan een klein probleem lijken, maar het is een teken dat er mogelijk meer aan de hand is met je dak. Maar wat te doen als er een dakpan los ligt? In ons blogartikel duiken we in de wereld van dakpannen en ontdekken we samen wat de meest voorkomende oorzaken zijn van dit veelvoorkomende probleem. We zullen ook bespreken waarom het belangrijk is om snel te handelen en het probleem niet te negeren. Een snelle reparatie of het vervangen van de dakpannen kan verdere schade en kosten voorkomen. Tot slot leggen we uit waarom het inschakelen van een professionele dakwerker niet alleen een veilige keuze is, maar ook een slimme investering in de levensduur van je dak.

Waarom kan je een losse dakpan maar beter niet laten liggen?

Een losse dakpan kan beter niet onbeheerd achtergelaten worden omdat dit verschillende risico's met zich meebrengt. Ten eerste kan een losse dakpan bij sterke wind van het dak waaien, wat niet alleen schade aan het dak zelf kan veroorzaken, maar ook gevaarlijk kan zijn voor voorbijgangers of eigendommen onder het dak. Bovendien kan een losse dakpan leiden tot lekkages, waardoor water het huis kan binnendringen en schade kan aanrichten aan de binnenstructuur en interieur. Het is ook belangrijk om te vermelden dat het vastzetten van dakpannen wettelijk verplicht is om schade en letsel te voorkomen. Het correct bevestigen van dakpannen verhoogt de veiligheid en verlengt de levensduur van het dak. Daarom is het essentieel om losse dakpannen zo snel mogelijk te repareren of te vervangen. Dat is war je moet doen als er een dakpan los ligt!

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van losliggende dakpannen?

Losse dakpannen kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt.

 • Een van de meest voorkomende oorzaken is stormschade, waarbij harde wind dakpannen kan losrukken of beschadigen.
 • Een slecht onderhoud is een andere belangrijke factor; als dakpannen niet regelmatig worden geïnspecteerd en onderhouden, kunnen ze verzwakken en losraken.
 • Veroudering van het materiaal speelt ook een rol; na verloop van tijd kunnen dakpannen poreus worden en hun integriteit verliezen, wat leidt tot breuken en loskomen.
 • Scheuren of loszittende stukken in bitumen dakbedekking kunnen eveneens bijdragen aan het probleem, vooral bij platte daken.
 • Schade door dieren, zoals vogels die nestelen onder de dakpannen, of wortelgroei van planten die zich in de dakstructuur nestelen, kan ook leiden tot losse dakpannen.
 • Daarnaast kunnen constructiefouten tijdens de bouw of reparatie van het dak ervoor zorgen dat dakpannen niet goed vastzitten en vatbaar zijn voor loskomen.

Het is essentieel om regelmatig het dak te inspecteren op tekenen van schade of slijtage. Dit omvat het controleren van dakpannen op scheuren, breuken, of het loszitten. Ook moet men letten op vochtige plekken op het plafond of waterdruppels in de zolder die kunnen wijzen op lekkages die door losse dakpannen worden veroorzaakt.

Bij het identificeren van losse dakpannen is het belangrijk om snel te handelen om verdere schade en potentiële gevaren te voorkomen. Afhankelijk van de omvang van het probleem kan het nodig zijn om een professionele dakdekker in te schakelen die de dakpannen veilig kan repareren of vervangen. Door proactief onderhoud en tijdige reparaties kan de levensduur van het dak worden verlengd en kunnen de veiligheid en het comfort van het huis worden gewaarborgd. Het is altijd beter om preventieve maatregelen te nemen dan te wachten tot er ernstige schade optreedt.

Waarom kan je maar beter beroep doen op een professionele dakwerker bij losliggende dakpannen?

Het inschakelen van een professionele dakwerker voor een dakpan die los ligt, is het beste wat je kunt doen en wel om verschillende redenen.

 • Ten eerste hebben professionele dakwerkers de expertise en ervaring om de oorzaak van het probleem nauwkeurig te diagnosticeren. Ze kunnen beoordelen of de losliggende dakpannen het gevolg zijn van normale slijtage, weersinvloeden zoals stormen of onderliggende structurele problemen.
 • Bovendien beschikken ze over de juiste gereedschappen en materialen om de dakpannen veilig en effectief te repareren of te vervangen.
 • Een derde reden is veiligheid; werken op hoogte brengt aanzienlijke risico's met zich mee en professionals zijn getraind om deze werkzaamheden op een veilige manier uit te voeren, terwijl doe-het-zelvers ernstige letsels kunnen oplopen.
 • Een vierde punt is de kwaliteit van het werk; professionele dakwerkers zorgen ervoor dat de dakpannen correct worden geplaatst en bevestigd, wat essentieel is om toekomstige problemen te voorkomen. Ze kunnen ook adviseren over de beste materialen en methoden voor uw specifieke dak.  Professionals kunnen ook garanties bieden op hun werk, wat extra gemoedsrust geeft.
 • Daarnaast kan het inschakelen van een professional op de lange termijn kostenbesparend zijn. Hoewel het in eerste instantie duurder kan lijken, kan een professioneel uitgevoerde reparatie verdere schade en dus extra kosten voorkomen.
 • Ten slotte kan een professionele dakwerker een algehele inspectie van het dak uitvoeren, wat kan helpen bij het identificeren van potentiële problemen voordat ze ernstig worden. Een dakpan die los ligt leidt immers vaak tot meerdere dakpannen die los liggen…een soort van domino-effect. Dit proactieve onderhoud kan helpen de levensduur van het dak te verlengen en de algehele integriteit van uw woning te waarborgen.

Wat te doen als er een dakpan los ligt? Dakwerken Apers contacteren.

Dakwerken Apers is een uitstekende keuze als je niet meteen weet wat te doen als er een dakpan los ligt. Perfect voor losse dakpannen maar ook voor algemene reparatie- en renovatiewerken van daken. Met meer dan 30 jaar ervaring in de sector, biedt dit bedrijf een betrouwbare service die garant staat voor kwaliteit. Of het nu gaat om een kleine reparatie of een volledige renovatie, hun team van geschoolde vakmensen zorgt voor een nauwkeurige en efficiënte uitvoering van het werk. Ze zijn gespecialiseerd in zowel hellende als platte daken en werken met heel wat materialen, van traditionele pannen tot moderne alternatieven. Bovendien staat Dakwerken Apers bekend om hun transparante communicatie en duidelijke offertes, waardoor klanten niet voor onverwachte kosten komen te staan. Contacteer hen vrijblijvend voor meer informatie.

Map dakwerken apers

Algemene Dakwerken Apers BVBA

Pierstraat 420
2630 Aartselaar

Tel:    03 844 33 00
Fax:   03 844 71 88

info@dakwerken-apers.be
www.dakwerken-apers.be

4.5 stars

Tevreden klanten belonen ons gemiddeld met

4,7/5

Gratis Offerte

Voorkom hoge kosten en verdere schade aan uw dak

Bedankt! We contacteren u spoedig.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
...of bel ons zelf op

Waarom kiezen voor Apers?

 • Meer dan 30 jaar ervaring
 • Vele realisaties
 • Goede en transparante afspraken
 • Heldere en snelle offerte
 • Geen onverwachte kosten
 • Punctueel, steeds op tijd

Onze klanten zeggen waarom...

Tevreden klanten

Ik had verschillende dakwerkers aangesproken. Bij Dakwerken Apers had ik direct een goed gevoel. Ze hebben alles exact uitgevoerd zoals afgesproken. En dan nog eens aan zeer correcte prijs.

Patrick Gosselin - Boom
Tevreden klanten

Ik had een lek aan mijn dak en Apers heeft er alles aan gedaan om dit supersnel te komen repareren. Omdat ze zo'n goed werk hadden geleverd heb ik ze later nog laten terugkomen om mijn gevelleien te komen vernieuwen.

Erik Van Vlossem - Merksem
Tevreden klanten

Bij de verbouwingen van ons huis was ik op zoek naar een dakwerker. Mijn collega raadde me Dakwerken Apers aan. Ze zei “Dit is het bedrijf waar je bij moet zijn!”. Ze zijn betrouwbaar, professioneel en starten altijd met volle motivatie aan hun werk.

Rita Somers - Hemiksem
Tevreden klanten

Bij de plaatsing van ons nieuw dak  was Dakwerken Apers van de partij. Dakwerken Apers is een team van vakmannen die garant staan voor kwaliteit, flexibiliteit en vriendelijkheid,

Jan Van De Velde  - Niel
Tevreden klanten

Als gespecialiseerd renovatie bedrijf hebben wij al met verschillende dakwerkers samengewerkt. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat Dakwerken Apers de meest getalenteerde dakwerker is van de regio. Hij werkt stipt, snel en nauwkeurig.

Rudy van der vliet  - Rumst